Makaót megfogta a vb

Júniusban csökkentek a kaszinók bevételei, amire öt éve nem volt példa. A játékosok a sportfogadás felé fordultak, de a foci-vb után a visszaülnek a gépekhez és asztalokhoz.

A brazíliai labdarúgó-világbajnokság miatt júniusban csökkent a makaói kaszinók bevétele, amire öt éve nem akadt példa. A szerencsejáték-felügyeleti és koordinációs iroda statisztikái szerint a kaszinók bevétele júniusban 3,7 százalékkal elmaradt az előző havitól, 3,4 milliárd dollárt tett ki. A havi visszaesés azért látványos, mert a bevételek a gazdasági válság kitörését követően, 2009 júniusától kezdve minden egyes hónapban növekedést mutattak.

A kaszinók bevétele az elmúlt öt évben sorra rekordot döntött: 2013-ban az előző évhez képest mintegy 20 százalékos növekedéssel a 45 milliárd dollárt is meghaladta. Ez minden idők legmagasabb összege, és Las Vegast lekörözve a világ szerencsejáték-fővárosának címét juttatja Makaónak. Az elemzők az idei évre a 2013-ashoz hasonló növekedést várnak, a júniusi visszaesést csupán szezonálisnak tekintik, amit júliusban is gyenge adatok követhetnek.

A jelenség hátterében a Brazíliában zajló labdarúgó-világbajnokság húzódik meg, amelynek következtében számos játékos átmenetileg a sportfogadás felé fordult kaszinók helyett. Az elpártolás persze csak a bajnokság végéig tart, ezt követően a játékosok visszatérnek a gépekhez és asztalokhoz - írják az amerikai Barclays hongkongi részlegének elemzői a trendekről kiadott jegyzetükben.