Megindult a forgalom az új Szombathely-Vát szakaszon

A 9,2 kilométer hosszú, gyorsforgalmi paraméterekkel rendelkező szakasz a Győr és Szombathely közt épülő új, kétszer kétsávos gyorsforgalmi közlekedési csatorna része.

A gyorsforgalmi út Szombathely és Vát között kétszer két sávon, 6,2 kilométeren új nyomvonalon, 3 kilométeren pedig Szombathely-Zanat térségében melléépítéssel készült. Az új szakasz a már korábban elkészült váti elkerülőhöz csatlakozik.

A fejlesztés során egy új, külön szintű csomópontot alakítottak ki a 86-os út és a 8446-os összekötő út keresztezésében, amelyet már 2013. december 20-án megnyitottak a forgalom előtt. A meglévő "Zanati felüljáró" Csorna felőli részének átépítése és szélesítése is a beruházás része. Az útszakaszon öt felüljáró és vadvédő kerítés is épült.

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője ismertette: az új szakaszt, 60 kilométer/órás sebességkorlátozás mellett szombattól használhatják az autósok. A teljes szakaszon - 110 kilométer/órás sebességgel - július 24-étől lehet majd közlekedni. A köztes időszakban a kivitelezőnek el kell végeznie Zanatnál a 86-os út korrekcióját, valamint az új szakasz kezdő és végszelvényének befejező útépítési munkálatait.

A 86-os és a 85-ös út gyorsforgalmi úttá fejlesztése minden szakaszon folyamatban van. A több mint 90 kilométer hosszú M85-M86 Győr-Csorna-Szombathely gyorsforgalmi úton 2016 nyarán már végig 110 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnak majd a közlekedők.

A NIF szerint a fejlesztés hatására biztonságosabb, gyorsabb lesz a közlekedés, növekszik a térség versenyképessége, javul a megközelíthetőség, a települések mentesülnek a tranzitforgalom alól. A gyorsforgalmi út az Európai Unió regionális hálózatának részeként kapcsolatot teremt Ausztria, valamint Budapest és tovább, Kelet-Európa irányába.

A kivitelezést a Szombathely MK 86 Konzorcium végzi, több mint 7 milliárd forint értékben. A projekt az Új Széchenyi-terv részeként a Közlekedés Operatív Program (Közop) keretében valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával.