Több ezermilliárdos uniós forrásból segítené a kkv-kat a kormány

A következő években több mint 4 ezer 200 milliárd forintot fordít a kormány az uniós támogatásokból gazdaságfejlesztésre. Főként a kis- és közepes vállalkozásokat segítenék, hogy javuljon versenyképességük. Enélkül ugyanis nem lehetnek tartós beszállítói a nemzetközi nagyvállalatoknak, s enélkül nincs tartós gazdasági növekedés sem.

A Híradóban bemutatott National Instruments debreceni üzemében számítógépeket készítenek. Az amerikai cég termékeit a NASA is használja. Az alkatrészek többségét külföldről szerzik be, de az a cél, hogy minél több magyar beszállítójuk legyen. A cég igazgatója szerint ehhez a kisvállalkozásokat meg kell erősíteni. "Részben technológiai eszközökkel, új berendezések beszerzésével, információkkal, hogy hol tart ma a világ. Ez a technikai része. A másik: az úgynevezett vezetési ismeretek, ahol is egy kisvállalkozásnak tisztában kell lennie azzal, hogy az ő partnere, adott esetben egy nagy multicég, milyen szempontok alapján, hogyan dönt, és e szempontokra fel kell készülnie" – közölte Ábrahám László, a National Instruments Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

2020-ig több mint 4200 milliárd forintot pumpálnak majd közvetlenül a gazdaságba, például a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében. Ez többszöröse annak, mint amennyi az előző uniós költségvetési időszakban volt. A pénzből főként a kis- és közepes vállalkozásokat szeretnék segíteni, hogy növeljék versenyképességüket. Az a cél, hogy minél többen váljanak a nagy nemzetközi vállalatok beszállítóivá. "Olyan pályázatokat próbálunk kiírni majd, amelyek alkalmassá teszik a különféle területeken működő kis- és közepes vállalkozásokat, hogy bővíthessék termékkörüket, mindenképpen több munkaerőt tudjanak felvenni, és ezekkel a termékeikkel, szolgáltatásaikkal beszállítók legyenek, akár a hazai piacon, akár külföldön" – közölte Komoróczki István tervezéskoordinációért felelős államtitkár.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara arra számít, hogy főként az autóipari kis cégek pályáznak majd uniós támogatásokra. Fontosnak tartanák, hogy minél több gépipari, építőipari, kereskedelmi vállalkozás is jelentkezzen. Mert így biztosan tudnának javítani hatékonyságukon, ami most messze elmarad az európai átlagtól. "A kisvállalkozásnak a hatékonysága töredéke - egyharmada, 40 százaléka - a hozzá hasonló nyugat-európai kisvállalkozásnak" – közölte Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Ezen kellene javítaniuk, hogy tartós beszállítói lehessenek az óriás cégeknek. A kormány tervei szerint egyébként már októbertől pályázhatnak a vállalkozások az uniós támogatásokra. Legalább 15 ezer jelentkezőre számítanak.