Visszautasítja Sigmar Gabriel kijelentését Semjén Zsolt

Keményen vissza kell utasítani a Német Szociáldemokrata Párt elnökének kijelentését - mondta a miniszterelnök-helyettes a Hír TV Magyarország élőben című műsorában hétfőn este.

A KDNP elnöke, a kormányfő helyettese arra reagált, hogy Sigmar Gabriel azt mondta: a konzervatívoknak világossá kell tenniük, hogy az Európai Néppártban nincs helye Európa-ellenes és jobboldali populista pártoknak, mint a Fidesz és a Hajrá Olaszország.

Semjén Zsolt azt mondta: ezt a kijelentést keményen vissza kell utasítani. "Semmi köze hozzá, sem Magyarországhoz, sem ahhoz, hogy az Európai Néppártban ki van és ki nincs" - jelentette ki a KDNP elnöke, hozzátéve: a józan, polgári, nemzeti közép megmutatta, hogy elutasítja, mind a jobb-, mind a baloldali szélsőségeket.

Kiemelte: a 12 képviselő meghatározó súlyt jelent az Európai Parlamentben, és a Fidesz-KDNP pártszövetség az unióban a legjobb választási eredményt érte el.

Bizonyos értelemben Magyarország el is döntötte, hogy néppárt adja a legnagyobb frakciót - fűzte hozzá. Megjegyezte: nem emlékszik, hogy a pártelnök megszólalt volna akkor, amikor Fico szocialistái Szlovákiában koalíciót alkottak egy "virtigli fasiszta párttal", a Slota-féle nacionalistákkal.

Semjén Zsolt a hitehagyás vádjával elítélt várandós szudáni nő ügyéről elmondta: ez emberi jogi, humanitárius szempontból botrány, amit a világ nem hagyhat szó nélkül.

A külügyi tárca a kétoldalú kapcsolatokban, illetve az unió, és az ENSZ illetékes szervezeteinél egyaránt lépéseket tehet, és jelezték azt is, hogy készek befogadni az asszonyt a családjával - tette hozzá.