Ma van a nemzetközi gyermeknap: szórakoztató programok országszerte

Ma van a nemzetközi gyermeknap, amelyen mesefilm-vetítéssel, koncertekkel, bábelőadásokkal és interaktív foglalkozásokkal is szórakoztatják az érdeklődőket országszerte.

Koncertekkel, kutyás bemutatókkal, interaktív játékokkal és focikupával is várják a családokat a budapesti Városligetben, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és a Fővárosi Önkormányzat ingyenes rendezvényén. Az eseményen fellép mások mellett Rutkai Bori és együttese, Gubás Gabi és a Szeleburdi Színház, a Kaláka, a MÉZ együttes és a MintaPinty Zenekar.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Mesével látó elnevezésű programján az érdeklődőket bábkiállítás, mesefilmvetítés, segítőkutya-bemutató és bábszínházi előadás várja, a gyengénlátók számára audio-narrátorok teszik élvezhetővé az előadásokat.

A Csanakereső és a Családháló szervezésében több helyszínen flashmob-szerű éneklésre invitálják a gyerekeket, egyebek mellett a budaörsi Templom téren 10 órától a Kolompos együttes közreműködésével. A résztvevők az Én egy kis öcsit kérek szülinapra! című dalt énekelik majd el.

Ezen a napon 18 éves korig ingyenesen látogathatók a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria állandó és időszaki kiállításai, emellett a 8-13 évesek korosztály tagjainak tárlatvezetést is szerveznek.

A Design Terminál kreatív műhelye, a Mini Terminál a kisiskolásokat biciklis programmal várja délelőtt az Erzsébet téren. A gyerekek divatos, vázra szerelhető táskákat, fényvisszaverő kitűzőket, bicikliékszereket, nadrágvédőket tervezhetnek és készíthetnek.

A Vasúttörténeti Parkban nagymozdonyon utazás, hajtányozás és kerti vasutazás is szerepel a programban, a színpadkocsin 11 órától a Magyar Rádió Családi Koncertjét hallhatják a látogatók.

A MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasútja a gyermeknapon mentesítő vonatokat is közlekedtet. A Hűvösvölgy állomáson az Apacuka zenekar, az Animal Cannibals, az Irigy Hónaljmirigy és Varga Viktor ad koncertet.

A székesfehérvári Hetedhét Játékfesztiválon fellép mások mellett Szalóki Ági, a Kabóca Bábszínház, a Tintaló Társulás, a városnéző kisvonaton pedig a gyerekek meséket hallgathatnak.

A biológiai sokféleség fontosságára hívják fel a figyelmet a vácrátóti botanikus kertben. A kertbe látogatók két olyan kiállítást is megtekinthetnek, amelyek a biodiverzitás fontosságára hívják fel a figyelmet, de mesesarok és állatnyom-bemutató is lesz.

A győri Radó-szigeten fellép a Katáng, a Garabonciás Zenekar és az Aranykapu Zenekar, Écsi Gyöngyi bábelőadása és Kovács Gábor muzsikus koncertje mellett
kézműves játszóházak, ügyességi játékok egy vitorlás hajón és rendőrségi bemutató is színesíti a programokat.

A kecskeméti Főtéren Kovácsovics Fruzsina elfeledett mézescsók című gyermekkoncertje, valamint Farkasházi Réka és a Tintanyúl című interaktív családi koncertje várja a közönséget, de gyermekszínházi előadás, kirakodóvásár és óriásbábos műsor is szerepel a kínálatban.