Szegedi szuperlézer szakemberszemmel

Lerner Lóránt elmondta, a kutatóközpont nagykutatási eredményeket, különféle kutatási programokban való részvételt biztosít világszínvonalon.

Egyrészt a világon egyedülálló lézerberendezést, lézeres kutatóintézetet lehet létrehozni Szegeden. Másrészt a külföldön tanuló és dolgozó professzorokat haza lehet csábítani. Lesz egy olyan intézmény, ahova érdemes csatlakozniuk, egy európai, világszínvonalú intézmény, ennek megfelelő fizetéssel – mondta el Lerner Lóránt projektvezető, a Ma reggel műsorában.

Hozzátette, a kutatóközpont nagykutatási eredményeket, különféle kutatási programokban való részvételt biztosít, ami által a magyar szakemberek és kutatás-fejlesztésben részt vevő személyek és intézmények világszínvonalú kutatás részesei lehetnek. Emellett a kutatási eredményekből származó másodlagos vagy közvetett ipari, illetve gazdasági eredmény akár több tízmilliárd forintot hozhat a városnak és a szűken vett régiónak.

Egy-egy ilyen kutatóközpont köré majdnem minden alkalommal kisebb tudományos parkok, ipari parkok létesülnek, ahol nemcsak a kutatóintézettel szoros kapcsolatban álló beszállítókra lehet gondolni, hanem a tudásnak van egy központja, jelen esetben az egyetem, későbbiekben felzárkózhat mellé az ELI kutatóközpont is, ahol meg tudnak jelenni más cégek, intézetek kisebb kutatóközpontjai, laborjai, startup cégek, spinoff cégek. Rövid időn belül nagy eredményeket lehet elérni – magyarázza.

Lerner Lóránt elmondta, a humán erőforrásban több száz kutatóval számolnak. Mire 2016-2017-ben elindul a kutatóintézet, legalább 200 kutatóval számolnak. Bíznak benne, hogy nagy részük magyar vagy Magyarországon dolgozó lesz, de mivel európai projekt, már most is sok külföldön élő, vagy nálunk letelepedett külföldi szakemberrel dolgoznak.

Az infrastrukturális részét illetően elmondta, lézerberendezésről van szó. A fény és anyag hatását vizsgálják, nagyon komoly műszaki paramétereknek kell megfelelniük ama létesítményeknek, ahol a lézeres kutatásokat végzik, rezgésmentes alapnak kell lennie, nehogy a lézernyaláb el tudjon mozdulni a kísérletek közben. Megfelelő termikus stabilitásra van szükség, plusz-mínusz félszázalékos különbség lehet a lézeres kutatótermekben. A páratartalomnak is megfelelőnek kell lennie.

"Lencsékkel, üvegekkel, kristályokkal dolgozunk, ezeken keresztül halad a fény. Ha egy lencsének vagy tükörnek különböző hőmérsékleten eltérő keménységű a felülete, az más tulajdonságot ad a fénynek" – magyarázza a szakember.

Kapcsolódó tartalom