Cséfalvay: A gazdaságpolitika fontos célja, hogy megérje itt befektetni

A magyar gazdaságpolitika egyik fő célja, hogy megérje Magyarországon befektetni, gyártani, és megérje kutatás-fejlesztésbe is befektetni - hangoztatta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára kedden, a japán Furukawa Electric új európai kutatóközpontjának átadásán, Budapesten.

Az államtitkár kiemelt célnak nevezte, hogy a gyártás mellett egyre inkább megerősödjön a kutatás-fejlesztés és az innováció.

Cséfalvay Zoltán emlékeztetett: ezt segíti elő az is, hogy a tervek szerint a 2014-2020 között érkező uniós források 10 százalékát közvetlenül kutatás-fejlesztésre és innovációra fordítják. Ez a 2007-2013 közötti időszakban rendelkezésre álló források több mint kétszerese, összességében mintegy 800 milliárd forint - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte: a Furukawa Electric tíz kutatóközpontjából hét Japánban, kettő Amerikában és egy Magyarországon van, ami a magyar kutatás-fejlesztés és az itteni szakemberek elismerése.

A kutatás-fejlesztéssel foglalkozó, 1991-ben bejegyzett Furukawa Electric Technológiai Intézet Kft. (FETI) 100 százalékban a japán Furukawa Electric tulajdona, de kizárólag magyar dolgozókat foglalkoztat. Jelenleg 30 munkatársa van, akiknek fele rendelkezik tudományos fokozattal. A társaság tájékoztatása szerint nagy kutatási területük a szimuláció, és szerteázató témákban folyik konkrét termékek és technológiák kutatás-fejlesztése.

Besztercey Gyula, a társaság ügyvezetője az átadón elmondta: munkatársaik részt vesznek a Furukawa Electric autóipari, anyagfejlesztési, optikai, távközlési és polimerhab-fejlesztési projektjeiben. Folyamatosan bővítik a kutatás-fejlesztési tevékenységet, a Furukawa Electric 2012-13-ban 2,7 millió eurót fektetett be a FETI-be.

A Furukawa Electric csoportnak világszerte 116 vállalata működik, amelyek mintegy 50 ezer embert foglalkoztatnak. Harminc évvel ezelőtt a Furukawa Electric volt az első japán befektető Magyarországon - tájékoztatott a társaság.