Az exportképes kkv-kat erősítené a kormány

A következő 7 évben az európai uniós források 10 százalékát, vagyis 800 milliárd forintot szán a kormány a kutatás és a fejlesztés támogatására. A kormányzat szerint így lehet a gazdasági növekedést hosszabb távon is fenntartani, amihez az export további bővülése is jelentősen hozzájárulhat, a kivitelt pedig nagymértékben növelheti a keleti nyitás.

A Furukawa Electric volt az első Japán befektető Magyarországon, amely éppen 30 éve alapította meg vegyesvállalatát. A távol-keleti óriás cég jelenlegi 10 kutatási-fejlesztési központjából hét Japánban, kettő az Egyesült Államokban, egy pedig Magyarországon működik, amelynek új kutatási centrumát kedden adták át.

„A vállalat sikeréhez nagyban hozzájárultak a magyar mérnökök kiváló munkájukkal. Ennek is köszönhető, hogy egyre több területen végzünk kutatásokat” – hangsúlyozta a cég elnöke, Kimata Ryuzo.

Magyarország a következő években az európai uniós támogatások 10 százalékát, vagyis 800 milliárd forintot fordít kutatásra és fejlesztésre. Ebből olyan programokat támogatnak majd, mint amilyeneket például a Furokawa indított el.

„Ha azt szeretnénk, hogy a magyar gazdaság termelékenységben erősebb legyen, ahhoz nyilvánvalóan kutatásra-fejlesztésre és innovációra van szükség” – állapította meg Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

A kormány szerint így lehet a gazdasági növekedést hosszabb távon is fenntartani, amihez az export további bővülése is jelentősen hozzájárulhat.

A külügyi és külgazdasági államtitkár azt mondta: minden adott ahhoz, hogy a következő években is növelni lehessen a magyar exportot, ami már tavaly is jelentősen, 6 százalékkal javult az elmúlt évhez képest, és csaknem elérte a 110 milliárd dollárt. Ezen belül az Európai Unióba irányuló kivitel 5, a közösségen kívüli pedig 7 százalékkal volt több. Ebben nagy szerepe volt a kormány keleti nyitás politikájának.

„Mindez tehát azt jelenti, hogy a keleti nyitás stratégiáról szóló döntés jó volt, mivel jelentős mértékben hozzá tudott járulni ahhoz, hogy 2013-ban a magyar gazdaság elérte a növekedési fordulatot, az idei esztendőben pedig rááll egy tartós növekedési pályára. Ezt a stratégiát ezért folytatni kell” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Az államtitkár hozzátette: a kormány azt szeretné elérni, hogy 2018-ra a magyar export egyharmada az EU-n kívülre irányuljon, a mostani egynegyeddel szemben. Ezt például úgy szeretnék elérni, hogy az eddiginél jobban segítenék az exportképes kis- és közepes vállalkozásokat. Ennek érdekében a kormány tovább erősíti a vállalkozások külpiacra jutását segítő kereskedőházi rendszert. Az év végére már 25 országban lesz ilyen képviselet.