A Dal folytatódik - Kállay-Saunders Andrásnak örök emlék marad

Örök emlék marad számomra az Eurovíziós Dalfesztiválon való szereplés – mondta a Koppenhágából vasárnap este hazatért Kállay-Saunders András. Hozzátette: mostantól azon fog dolgozni, hogy más rangos versenyeken is képviselhesse Magyarországot. András és a Running című dal 143 ponttal az ötödik helyen végzett a koppenhágai dalversenyen, amely a pontszámokat tekintve minden idők legnagyobb magyar sikere.

Százmilliók ismerhették meg az elmúlt napokban a Running című dalt és előadóját, az Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulóját, Kállay-Saunders Andrást.

A produkciót hatalmas ováció fogadta a dalfesztivál szombati koppenhágai döntőjében. Nemcsak a helyszínen, hanem egész Európában nagy sikert aratott a Running, 36 országból 25-től kapott pontot. Kállay-Saunders András végül 143 ponttal az ötödik lett az 59. Eurovíziós Dalfesztiválon, ami a pontszámokat tekintve az eddigi legnagyobb magyar siker, és a második legjobb helyezés.

András vasárnap éjszaka érkezett haza Koppenhágából. Barátnője Tolvai Renáta énekes, valamint rajongók és riporterek várták a reptéren.

Az énekes hétfőn elmesélte, hogy amikor három évvel ezelőtt látta Wolf Katit az Eurovízió színpadán, akkor határozta el, hogy egy nap ő is ott fog állni. "Próbáltam három éven keresztül. Először nem sikerült, másodszor majdnem, most pedig sikerült. Ez egy olyan dolog, amit soha nem fogok elfelejteni. Azt is mondtam, rögtön a verseny után, hogy mikor öreg bácsi leszek, egy nap vissza fogok nézni erre, és fogom tudni mondani, hogy én egyszer képviseltem Magyarországot" – nyilatkozta az énekes.

Kállay-Saunders András sajtótájékoztatója


A Running társszerzője, Szakos Krisztián szerint valóban erős a dal, de András személye nélkül ez semmit sem ért volna, az ő előadásában lett hiteles.

A fesztivált közvetítő Gundel-Takács Gábor elmondta: a döntő előtt helyszínen lévő külföldi újságírók közül sokan még azt sem tartották kizártnak, hogy Magyarország lesz az első. "Ha egy dal jó, egy produkció jó, önazonos, átmegy, akkor a szakmai zsűrinél és a közönségtől is kap pontot. Az, hogy 36-ból 25 ország adott nekünk pontot, azt gondolom, hogy ez egy zseniális dolog és egy nagyszerű dolog" – mondta a tudósító.

Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója hangsúlyozta: az 5. hely a magyar nézők sikere is, hiszen ők szavazták meg, hogy ki induljon a versenyen. "Bízunk abban, hogy ilyen léptekkel haladunk tovább. Tavaly 10. hely, idén 5. hely, én akkor innen már, nem nagyon van hova, csak egy" – nyilatkozta.

A tervek szerint jövőre is lesz Dal, így ismét a nézők dönthetik el, hogy ki képviselje Magyarországot az eurovíziós fesztiválon. A szombat esti döntőnek kiemelkedően magas nézettsége volt, összesen közel 2 és fél millió néző kapcsolódott be az adásba és csaknem egymillióan nézték végig a három és fél órás műsort.