Duális képzés: versenyképes tudás és biztos munkahely

Az idén már a magyarországi szakmunkástanulók fele, mintegy 50 ezer diák tanul duális képzésben.

Versenyképes tudást és biztos munkahelyet szerezhetnek azok a fiatalok, akik duális szakképzésben vesznek részt - mondta a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója. Komáromi Róbert erről Kecskeméten beszélt, ahol minden olyan fiatal álláslehetőséget kap a Mercedesnél, akik a német autógyár képzési programjában vettek részt az elmúlt három évben. Az idén már a magyarországi szakmunkástanulók fele, mintegy 50 ezer diák tanul duális képzésben.

A Híradónak nyilatkozó Baranyi Péter mechatronikus lesz. A jakabszállási fiatalember egyike azoknak, akik duális képzés keretében, vagyis nem a tantermekben, hanem közvetlenül az autógyárban sajátították el a szakmát. "Azért is jelentkeztem erre, mert 3 éves a szakma az 5 helyett és a lényeget azt megtanítják nekünk és utána tovább tanulásra is van lehetőségünk" – mondta Baranyi Péter, tanuló.

Jelenleg egyébként mintegy 7 ezer cég segíti itthon ezt a fajta oktatást. A Mercedes Németországban már régóta így pótolja szakmunkásait. A kecskeméti gyár most először alkalmaz így fiatalokat. "28 végzős tanulónknak fogunk ezen a héten ajánlatot kiküldeni. Jóval több fog az ajánlatban szerepelni, mint a mindenkori magyar minimálbér. Úgy gondoljuk, hogy nekünk is fontos, hogy jó pénzt keressenek és ő nekik is kell egy jövőképet felmutatnunk"- nyilatkozta Németh Ákos, a Mercedes-Benz képzési és oktatási vezetője.

Ezeknek a fiataloknak nem lesz gond elhelyezkedni, de nem csak emiatt lehet vonzó egy fiatalnak ez a fajta képzés. "Ingyenes a képzés, sőt kap egy tanulói támogatást, ami akár a minimálbérnek a felét is elérheti, tehát akár 50 ezer forint is lehet havonta, ami egy gyerek szempontjából azt gondolom, hogy nem egy nagy hátrány. Ráadásul, bekerül a társadalombiztosítási ellátásba is és a nyugdíj ellátásba is" – nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A kormány 2010 óta több intézkedést is tett annak érdekében, hogy Magyarországon bevezesse a duális képzést. "Magyarországon 110 ezer hallgató vesz részt szakképzésben, ebből mintegy 50 ezer duális szakképzésben és a jelenlegi évfolyamon, az első évfolyamon, akik a duális szakképzésben végeznek, 22 ezer fiatal van akik, most májusban teszik le a záróvizsgájukat, májusban jutnak szakmunkás bizonyítványhoz" – mondta Komáromi Róbert, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója.

A duális képzéstől a kormány azt várja, hogy tovább nő a foglalkoztatottság és a hiányszakmákban is lesz elegendő utánpótlás. Ennek érdekében a következő hét éves uniós költségvetési időszakban több 10 milliárd forinttal támogatja ezt az oktatási formát.