NVB: sem lefényképezni, sem hazavinni nem lehet a szavazólapot

A szavazólapok lefényképezése vagy a szavazókörből való kivitele jogsértő a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken elfogadott, a választási szerveknek kiadott, nem kötelező érvényű iránymutatása szerint. A testület azért is adott ki iránymutatást a kérdésben, hogy a visszaéléseket, így például a láncszavazásokat megakadályozza.

A testület jogértelmezési álláspontját azzal indokolta, hogy a szavazólap okirat, amelynek rendeltetése a választópolgárok akaratának megjelenítése és a választás eredményének megállapítása.

Az NVB szerint ebből következik, hogy sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, valamint a választás titkosságát és a választásban való önkéntes részvételt, ha a választópolgár a szavazólapot sajátjaként kezeli, a szavazóhelyiségből kiviszi vagy a borítékba helyezés előtt felvételt készít róla. Ez azt jelenti, hogy a választópolgár így úgynevezett szelfit sem készíthet magáról a szavazófülkében.

Az NVB felhívta a figyelmet arra, hogy a szavazás titkosságához hozzátartozik a szavazólap tartalmának titkossága is.

Az NVB elnöke, Patyi András pénteken újságíróknak emlékeztetett rá: az NVB jogelődje, az Országos Választási Bizottság 2006-ban már elfogadott egy állásfoglalást ezzel kapcsolatban, az NVB tulajdonképpen megerősítette ezt, és új számon, iránymutatásként adta ki.

Az elnök elmondta: a szavazólapokat nem kell borítékba tenni és lezárni.

Ha a szavazatszámláló bizottság úgy látja, hogy a választó valószínűleg nem tette borítékba a szavazólapját, akkor rákérdezhet, hol van a szavazólap - tette hozzá kérdésre válaszolva.