A kormány pár napon belül benyújtja az operatív programokat az Európai Bizottságnak

Pályázni egyszerűbb lesz, a forrásokat pedig koncentráltabban használják majd fel, a keret 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják 2014-2020-ban.

Véglegesítés előtt állnak a 2014-2020-as uniós fejlesztési időszak operatív programjai, a kormány pár napon belül benyújtja őket a Európai Bizottságnak - mondta a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai helyettes államtitkára kedden a Pályázati Projektmenedzserek és Tanácsadók Országos Szövetsége (Pátosz) rendezvényén. Hozzátette: a bizottság várhatóan a nyár végén, ősz elején jóváhagyja őket, így október 15-étől minden operatív programban megjelenhetnek a kiírások az uniós támogatásokra, ezt megelőzően a kormány mérlegelheti, saját kockázatára írjon-e ki pályázatot.

Csepreghy Nándor hangsúlyozta, hogy a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési források felhasználása jelentősen változni fog. Az intézményrendszer átalakítása során 2014 január 1-jétől a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség központi egységei a Miniszterelnökséghez, az irányító hatóságok az illetékes tárcákhoz kerültek önálló helyettes államtitkárság szinten, április közepére pedig a közreműködő szervezetek is a minisztériumokhoz tartoznak majd - ismertette a helyettes államtitkár. Az ország a forrásokat koncentráltabban használja fel, csatlakozva az unió 11 területen megfogalmazott stratégiai céljaihoz a keret 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítja, szemben a 2007-2013. évi 16 százalékkal - emelte ki, hozzátéve: az ágazatok mellett az önkormányzatok is jelentős szerepet kapnak az uniós források felhasználásában, a megyei önkormányzatok tulajdonosaivá válnak a helyi fejlesztési ügynökségeknek.

A pályázatírók kérdéseire válaszolva Csepreghy Nándor megismételte: az egyszerűsítés részeként a 300 millió forint alatti támogatást előre meghatározott normatívák alapján használják fel, az állami intézményeknél, önkormányzatoknál ki kell építeni a pályázatokkal kapcsolatos kapacitást, a Széchenyi Programirodák segítséget nyújtanak majd a pályázóknak. Glósz Andrea, a Pátosz alelnöke elmondta, hogy tagságuk körében felmérték a 2007-2013. időszak pályázatírói díjait. Kiderült, a pályázat teljes szakaszában 1-5 százalék között mozgott a kis- és középvállalkozásoknál.