Sok a hiányosság a kutyák csipezése körül

Több mint egy évvel a kutyák kötelező csipezésének bevezetése után a csipforgalmazóknak még mindig nincs nyilvántartási kötelezettségük, és az állami ebadatbázis működése is akadozik.

Több mint egy évvel a kutyák kötelező csipezésének bevezetése után még mindig nem lehet tudni, valójában az állatok mekkora hányadában van azonosító. Idén már minden településen össze kell írni az ebeket, azután remélhetőleg tisztulhat a kép. A Magyar Állatvédelmi és Állatjóléti Társaság elmúlt napokban tartott, Ebgondolat című konferenciáján emellett arról is szó volt, hogyan próbálnak meg kibújni a kutyák megjelölése alól - akár drasztikus módszerekkel is - az ebtartók.
Kossuth Rádió, Hajnal-táj

Gazsi Nóra állatorvos a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában elmondta: még mindig találkozik olyan gazdákkal, akik szeretnének kibújni a csipezési kötelezettségeik alól, akár még az állat élete árán is. A leggyakoribb eset, hogy az idősebb kutyákra nem fordítanak gondot, az oltásokat már nem adják be neki, és inkább elaltatnák őket, de ilyenkor derül ki, hogy csipje sincsen. Olyan állatot ugyanis nem is lehetne már ellátni, amely nincs ellátva csippel.

Ha elszökik egy állat, és leolvassák a csipszámát, megbízható központi nyilvántartás nélkül nem biztos, hogy megtalálja a gazdája. Horváth László, a Magyar Állatorvosi Kamara főtitkára azt mondta: az országos adatbázis jelenleg még nem tiszta. Az Állatorvosi Kamara hosszú évek óta működtet egy megbízható adatbázist, ennek alapján készült el az állami ebadatbázis is. A két rendszer között a kapcsolat fennáll, de működése nem tökéletes, információáramlási, technikai problémák vannak. Mindenesetre Horváth László reményei szerint ezeket rövid időn belül meg fogják oldani.

A kamara főtitkára olyan esetekről is tud, hogy a kutyákat becsipezték, de a tulajdonosok adatait nem regisztrálták. A mikrocsip ma már ugyanolyan árucikk, mint bármi más, amit a boltban meg lehet venni, magyarázta. A forgalmazóknak semmi nem kötelezi, hogy feljegyezzék az adatokat, nyilvántartsák, melyik számú csipet kinek adták el, és az állatorvosoknak sincsen dokumentálási kötelezettségük, ha ők adják tovább a csipet. Horváth László megállapította: az ma még egy idealizált elvárás, hogy a csipszám alapján meg lehessen mondani, ki telepítette az állatba. A Magyar Állatorvosi Kamara ezt a hiányosságot már több alkalommal jelezte a jogalkotónak, de még nem volt foganatja.