Jelentősen csökkent a fogyatékossággal élő álláskeresők száma

16 ezerrel több fogyatékkal élő ember dolgozik most, mint négy éve - mondta Soltész Miklós, szociális és családügyért felelős államtitkár a Fogyatékosságbarát Munkahely-díj átadásán. Az elismerést olyan szervezetek, cégek kaphatják, amelyek minden álláskeresőnek esélyt kínálnak.

Az államtitkár az M1 Az Este című műsorában elmondta: mikor a kormány elhatározta, hogy megváltoztatja a múltbeli „rossz beidegződés-szemléletet”, akkor az volt a fő szempont, hogy megvizsgálják, milyen munkaképessége maradt meg a fogyatékossággal élő munkavállalóknak, akik azonban bármennyire is felkészültek, sokszor hátránnyal élnek - ezt kell kompenzálni a cégeknek, akik a nyílt munkaerőpiacon tevékenykednek, és valamilyen támogatott, akkreditált munkáltatóként kapják a támogatást - húzta alá az államtitkár.

 

Mint kiemelte, a díjat a Salva Vita Alapítvány indította el, és a minisztériummal közösen működteti; a lényege, hogy nem csak a foglalkoztatásért kapják meg a cégek, hanem a szemléletváltásért, változtatásért is - mondta el Soltész Miklós.

Az elmúlt években 40 százalékkal csökkent az álláskeresők száma a fogyatékossággal élők között – húzta alá Soltész Miklós kiemelve: a meglévő tudás az, amire koncentrálni kell.

Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a szolidaritási nagyköveti program, a fogyatékosságbarát munkahely-program, valamint a segítővásárlás egyre inkább elindította az emberekben a változás lehetőségét is.

Az akadálymentesség kérdésével kapcsolatban az államtitkár azt mondta, úgy látja, már „nem állunk annyira rosszul, mint évtizedekkel ezelőtt”. Elsősorban azoknál az épületeknél kezdődött el utólagosan az akadálymentesítés, amelyeket a legtöbbet használják, az új épületeknél pedig természetes, hogy be kell építeni az akadálymentes környezetet. Hozzátette: ez nem csak fizikai akadálymentesítést jelent, hanem infokommunikációs akadálymentesítést is, például jelnyelvi tolmácskészülék-rendszer segítségével.