Tizenhatezerrel több fogyatékkal élő ember dolgozik, mint négy éve

16 ezerrel több fogyatékkal élő ember dolgozik most, mint négy éve - mondta Soltész Miklós, szociális és családügyért felelős államtitkár a Fogyatékosságbarát Munkahely-díj átadásán. Az elismerést olyan szervezetek, cégek kaphatják, amelyek minden álláskeresőnek esélyt kínálnak.

Füzetek, jegyzettömbök, mappák készülnek a Rehab XVI. Kft. üzemében. Az önkormányzat tulajdonában álló cég 52 fogyatékkal élőt foglalkoztat. Czagány Sándor és ikertestvére, László évtizedekig az építőiparban dolgoztak, amíg látássérülésük miatt le nem százalékolták őket.

 

„Ahol elkezdtem, úgy érzem, hogy tovább ott folytatom, csak nem azt a tevékenységet, nem a vasat verem, nem kopogok, hanem ez egy kicsit halkabb, és fizikálisan kevésbé megterhelő, mint a szakmám” - mondta a betanított munkás.

A kerület polgármestere azt mondta: mindenben segítik a megváltozott munkaképességű dolgozókat, még a házasságkötő termet is úgy építették át, hogy kerekesszékkel is megközelíthető legyen.

„Azt gondoljuk, hogy ők is teljes emberek, némi apró problémáik vannak, nem jól látnak, nem jól hallanak, esetleg nem jól közlekednek, de ugyanolyan emberek mint mi, és szeretnénk, ha ugyanúgy tudnának dolgozni, mint mi, mert szerintünk a teljes élethez a munka is hozzátartozik” – fogalmazott Kovács Péter, XVI. kerületi polgármester.

Idén az önkormányzat volt az egyik nyertese a Fogyatékosság-barát Munkahely díjnak.

A díj egyik alapítója, Végh Katalin, a Salva Vita Alapítvány ügyvezető igazgatója a híradónak azt mondta: olyan intézményeknek és cégeknek ítélik oda az elismerést, amelyek minden álláskeresőnek esélyt kínálnak. „Ez tulajdonképpen egy kommunikációs eszköz is. Aki kiteszi magára ezt a logót, arról tudni lehet, hogy várja a fogyatékos embereknek jelentkezését, mint munkavállalókat. Ez egy kis segítség a fogyatékos embereknek, hogy na ide nyugodtan jelentkezhet az álláshirdetésre, mert van esélye” – emelte ki.

A díjátadón Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár azt mondta: a támogatási rendszer átalakításának és a rehabilitációs kártya bevezetésének köszönhetően jelentősen javult a megváltozott munkaképességű dolgozók helyzete.

„16 ezer fővel több ember dolgozik, mint 2010-ben megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékkal élő. És ez a szám talán a másik oldalról még inkább mutatja az elmúlt átalakítási időszak sikerét: 40%-kal csökkent a munkanélküliség, az álláskeresőknek a száma ezen a területen” – fogalmazott az államtitkár.

A Fogyatékosságbarát Munkahely-díjat elnyerő szervezetek két évig használhatják az emblémát.