Megújult a belvárosi Olimpiai Park

Ezzel lényegében befejeződött a belváros Erzsébet- és Margit-híd közötti részének 10 milliárdos felújítása.

Átadták a megújult belvárosi Olimpiai parkot. A mászókák mellett ügyességi és logikai játékok, kutyafuttató és egy piknikezésre alkalmas zöld terület is várja gyermekeket és a pihenni vágyókat. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, volt köztársasági elnök szerint a magyarok büszkék olimpiai bajnokaikra, ezt fejezi ki a park is.

Az V. kerület polgármestere az átadón azt mondta: a park különös értéket képvisel. Rogán Antal szerint nem csak arra alkalmas, hogy szimbólumok formájában kösse össze az olimpiát és a fiatalokat, de sportolásra is.

"Kialakítottunk egy új sportpályát egy volt benzinkút helyén, ettől gazdagabb lett a belváros. Kicseréltük ott a teljes talajt, és egy kicsi sportaréna is épült, ami éppúgy alkalmas futballra, mint ahogyan alkalmas kosárlabdára. Ez a park minden generáció számára a pihenés lehetőségét kínálja" - fogalmazott Rogán Antal.

A napsütésben sokan látogattak ki a néhány méterre odébb lévő megújuló Kossuth térre is. A Híradónak nyilatkozó két litván lány a Parlament előtt fotózta egymást, és mint mondták: még sosem jártak Magyarországon, de annyira tetszik nekik, hogy biztosan visszajönnek.

A belvárosban először a Bazilikát és környékét hozták rendbe, majd a belváros főutcáját a Szabadság tértől egészen a Petőfi Sándor utca végéig. Megújult a Ferenciek tere is. Az átépítés során fontos szempont volt, hogy kiszorítsák az átmenő forgalmat Budapest központjából, és minél nagyobb területet adjanak át a gyalogosoknak. Abban bíznak, hogy új üzletek és kávézók nyílnak majd. A felújításokra több mint 10 milliárd forintot fordítottak.

A Szállodaszövetség elnöke korábban azt mondta: Budapestnek rendkívül jó turisztikai lehetőségei vannak. Kovács István szerint okos fejlesztésekkel még jobban ki lehet használni a város adottságait.

A megújult Olimpia park