Banki kártalanítás: akár több tízezer forint is visszajárhat

Kérés nélkül, akár több tízezer forintot is visszakaphatnak azok a banki ügyfelek, akiket az elmúlt két évben megkárosítottak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön jelentette be, hogy 35 pénzintézet jogtalanul emelte a banki költségeket, emiatt 1 milliárd 200 millió forintos bírságot, és nagyjából 10 milliárd forintos kártérítést kell fizetniük. A számlatulajdonosoknak nincs teendőjük, a bankoknak automatikusan fizetniük kell, méghozzá április 30-ig.

A fizetést manapság már ingyen lehet felvenni bizonyos keretek között a bank-automatákból, tavaly azonban volt olyan bank, amely egyoldalúan, ráadásul az ügyfeleit nem megfelelően tájékoztatva, többször is emelte a bankkártyás költségeket. Sok pénzintézet emellett a számlavezetési díjakat és az utalási költségeket is jelentősen növelte – a jegybank szerint jogtalanul. Ezzel mintegy 10 milliárd forintos kárt okoztak ügyfeleiknek, ezért a jegybank 35 pénzintézetet csaknem 1,2 milliárd forintra bírságolt meg.


 


Az MNB felügyeleti szóvivője szerint a megkárosított ügyfeleknek nem kell tenniük semmit, automatikusan megkapják a tőlük jogsértően elvett pénzeket, ami becslések szerint a 35 bank esetében összesen 10 milliárd forint lehet. Binder István leszögezte: azokat is kártalanítani kell, akik éppen a jogtalan díjemelések miatt szerződést bontottak a bankjaikkal.

„Természetesen egy ügyfélnek, ha van érvényes szerződése, ha nincs az adott bankkal, és a vizsgált időszakban érintették ezek a jogtalan pénzelvonások, vagyis anyagi veszteséget szenvedett a miatt, mert költséget, díjat emeltek vele szemben, akkor függetlenül attól, hogy még ügyfele a banknak, vagy nem, kárpótolni kell” – magyarázta pénteken a Híradónak Binder István.

A Híradó információi szerint egy nappal a jegybanki határozat kihirdetése után már sokan érdeklődtek bankjuknál, hogy mikor és főleg mennyi pénzt kapnak vissza. Az általunk megkérdezett szakértő azt mondta, ha abból indulunk ki, hogy egy családnak, akár 3-4 számlája is lehet, akkor a kártalanítás mértéke több tízezer forint ügyfelenként.

„A számlák mögött családokat feltételezve, a férj és a feleség külön számlavezetőként, valamint egy egyetemista számlavezető gyerekkel számolva 300 ezer ügyfélről beszélhetünk. Ez 10 milliárdos visszatérítési összeg esetén, ügyfelenként több mint 30 ezer forint jelent” – mutatott rá Kézdi Zsolt, a Banki Hiteltanácsadók Egyesülete elnöke.

A szakértő szerint a bankok több módon is kártalaníthatják ügyfeleiket, például úgy, hogy egy összegben visszafizetik a jogtalanul elvett pénzeket vagy a banki díjakból levonják. A Híradó úgy tudja, hogy a hitelintézeteknek nemcsak kártalanítani kell ügyfeleiket, hanem erről május 15-ig be is kell számolniuk a jegybanknak.

Ki juthat kártérítéshez?

Csak azoknak az ügyfeleknek jár kártérítés, akiknek a bankját megbírságolta az MNB. Ezt a 35-ös listát itt találhatják meg. Csak azoknak jár vissza pénz, akiknek az elmúlt két évben jogszerűtlenül emelték a banki költségeiket. Az ügyfeleknek nem kell jelentkezniük bankjuknál, mert a kártérítés automatikusan jár. A pénzintézetek egyébként megígérték, hogy április 30-ig kártalanítják ügyfeleiket. Feltehetőleg a legtöbb bank küld majd egy pontos elszámolást, hogy kinek, mennyi pénz jár vissza. Várhatóan a bankok a pénzt egy összegben fizetik majd ki, vagyis ráteszik a pénzt a számlákra.