Legfrissebb kutatás: így változott a pártok támogatottsága

Egyre többen választanak pártot, erősödik a magyar lakosság választási kedve, a választási kampány eddigi nyertese a Jobbik, a Fidesznek utoljára három évvel ezelőtt volt ilyen sok szimpatizánsa, míg a "kormányváltó baloldalé" változatlan maradt.

Egyre többen választanak pártot, erősödik a magyar lakosság választási kedve; az elmúlt egy hónapban a Fidesz-KDNP-nek, a Jobbiknak és az LMP-nek nőtt a támogatottsága, míg a "kormányváltó baloldalé" változatlan maradt - közölte az Ipsos csütörtökön az MTI-vel a március első felében végzett közvélemény-kutatása alapján. A Fidesz a februári 30-ról 32 százalékra bővítette táborát, utoljára három évvel ezelőtt volt ilyen sok szimpatizánsa. A Jobbikot támogatók aránya az utóbbi hónapban 9-ről 11 százalékra emelkedett, ezzel az ellenzéki párt e parlamenti ciklus legjobb eredményét érte el. Az LMP a múltkori 2-ről 4 százalékosra gyarapította a velük leginkább szimpatizálók körét. Az MSZP-Együtt-PM-DK és a liberálisok közös listáját egy hónapja és most is a választókorú népesség 23 százaléka támogatta.

A pártot nem választók csoportja jelentős mértékben szűkült, a múltkori 35 helyett most csak 27 százaléknyian tartoznak ebbe a csoportba az Ipsos március 4. és 10. közötti, az ország felnőtt lakossága körében végzett mérése szerint. A legaktívabb szavazói körben, a biztos pártválasztók között a Fidesz-KDNP listájának 48 százaléka van, a baloldalnak 31. A Jobbik ebben a körben 15 százalékos, az LMP pedig megközelíti a bejutási küszöbértéket, 4 százalékon áll. Az Ipsos a választási kampány eddigi nyertesének a Jobbikot tartja, két hónap alatt csaknem megduplázta a táborát: januárban a lakosság 6 százaléka támogatta a pártot, most már 11 százalékon áll (azaz nagyjából 900 ezer pártolója van) - írta az Ipsos, amely szerint az új szavazók főképpen az aktív munkavállalói körből, a harmincas-negyvenes korosztályból, a középrétegekből, vidékről érkeztek a Jobbikhoz. Nagy többségüket - áll az elemzésben - kemény kormánykritika és erőteljes leváltó hangulat jellemzi, így csak kis hányaduknál valószínűsíthető, hogy a Fidesz felé tolódnak a hátralévő hetekben.

A kormánypárt is erősödött az utóbbi hónapokban, az év elején a népesség 28 százaléka támogatta, jelenleg 32 százaléknyi - körülbelül 2,6 millió - választópolgár sorakozik fel mögé - állapította meg az Ipsos. Azt írta, a támogatói kör bővülése a 30 év alattiak és 60 év felettiek körében, valamint a falvakban jóval meghaladja az átlagost. A kutatás eredményei azt tanúsítják, hogy a kampány elmúlt hetei javították az LMP pozícióit is, februárban még az elmúlt években megszokott 2 százalékos táborral rendelkezett, most 4 százaléknyian - körülbelül háromszázezren - nevezték meg legkedveltebb pártjukként. Az Ipsos szerint továbbra is nagyon karakteres az LMP-szavazó: 40 év alatti, legalább érettségivel rendelkezik, szellemi munkát végez és nagyvárosban él.

Az elemzés alapján a baloldali-liberális pártok összefogása az alkotó pártok szavazóit maradéktalanul egyesítette, így lett februárban 23 százalékos - 1,8 milliós - tábora. Az utóbbi hetek eseményei nem változtattak a kormányváltók támogatottságán. Nőtt viszont a baloldali összefogás híveinek aktivitási szintje és elszántsága, de politikusaiknak e tekintetben még vannak teendőik. Februárban a baloldal pártolóinak 53 százaléka ígérte, hogy elmegy voksolni, most 58 százalékuk. Egy hónapja kétharmaduk volt teljesen biztos benne, hogy politikai preferenciája (a baloldali összefogás támogatása) kitart a parlamenti választások napjáig, most háromnegyedük. Jelenleg a Fidesz táborának lendülete a legnagyobb (csaknem kétharmaduk menne szavazni), a Jobbiknak kisebb mérvű a részvételi szándéka (59 százalékos), az LMP-tábor pedig különösen visszafogott (45 százaléka tervezi, hogy ott lesz a választáson, ugyanennyien bizonytalankodnak, tizedük nem is akar megjelenni) - mérte az Ipsos.

A cég összegzése kitér arra, hogy ha csak a jelenleg biztos pártválasztók - tehát azok, akik eltökéltek részvételi szándékukban és van is politikai erő, amelyre voksolnának - mennének el voksolni április 6-án, akkor nagyon alacsony, 42 százalékos részvétel lenne. Az Ipsos szerint ellenben valószínű, hogy a kampány mozgósítani fogja a pártpreferenciával rendelkező, de a választáson való megjelenésben még bizonytalankodó választópolgárokat. Ha őket maradéktalanul sikerülne április 6-án elvinni, akkor 64-66 százalék körüli lehetne a részvételi arány. Ebben az esetben az ellenzéki pártok 1-1 százalékponttal magasabb eredményt érnének el, mint a mostani biztos pártválasztók körében mért adataik, a Fidesz viszont 2-3 százalékpontot veszítene. Az ellenzéki pártok csak akkor kerülhetnek ennél közelebb a Fideszhez, ha nekik teljes mértékben sikerülne a meglévő szimpatizánsaikat elvinni az urnákhoz, a Fidesznek pedig nem - értékeli az Ipsos. A részvételüket biztosra ígérő, de pártot maguknak nem találók a lakosság 7 százalékát teszik ki. Az Ipsos szerint ebből a bő félmilliós csoportból körülbelül 200 ezren a kormányváltó baloldal felé orientálódnak; az LMP-nek 100 ezer támogatója lehet innen, a Fidesznek és a Jobbiknak 50-50 ezer.