Előzetesben Simon - akár 12 év börtönt is kaphat

Az MSZP egykori második emberét a bíróság szerda délelőtt 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte: a többi között adócsalás, magánokirat-hamisítás, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás gyanújával. Mesterházy Attila korábbi helyettese továbbra is tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el. Hiába kérdezték az újságírók - egy szót sem árult el arról, hogy honnan van a titkos vagyona.

Simon Gábor megtörtnek tűnt, amikor a bíróság udvarán kiszállították a rendőrautóból. Az MSZP volt elnökhelyettesét jól láthatóan megviselték az őrizetben töltött napok. A volt politikust megbilincselve, vezetőszáron kísérték a nyomozási bíró elé. Simon Gábor baseball sapkában, lehajtott fejjel, de rezzenéstelen arccal lépett a tárgyalóterembe.

A Központi Nyomozó Főügyészség azért kérte a bíróságtól letartóztatását, mert az MSZP volt elnökhelyettese ellen már fél tucat bűncselekmény miatt folyik eljárás.

„Simon Gábort a Központi Nyomozó Főügyészség összesen hat bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként. Indítványunk szerint az előzetes letartóztatás különös okai nem egy-egy bűncselekmény tekintetében, hanem összességében állnak fenn” – nyilatkozta a Híradónak szerdán Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

A több mint másfél órán át tartó meghallgatás után Simon Gábort a bíróság földszinti előállító helyiségébe vitték a rendőrök, ott kellett megvárnia, amíg a nyomozási bíró meghozta a döntését. Ügyvédje akkor mondta azt, hogy az ügyészség nem győzte meg Simon Gábor bűnösségéről.

„A rendelkezésre bocsátott ügyészségi iratok egyébként nem támasztják alá, hogy közokirat-hamisítást is elkövetett volna” – vélte Nagy István ügyvéd.

A bíróságot meggyőzte az ügyészség: a nyomozási bíró az ügyész indítványával egyezően, elrendelte Simon Gábor előzetes letartóztatását.

„A bíróság megállapította, hogy a gyanúsítottal szemben az alapos gyanú fennáll. Végzését három ok támasztja alá: egyrészt a szökés, elrejtőzés veszélye, másrészt a bizonyítási eljárás meghiúsításának a veszélye, harmadrészt pedig a bűnismétlés veszélye” – magyarázta Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője.

Az előzetes letartóztatás egyelőre harminc napra szól. Amennyiben a kényszerintézkedés feltételei továbbra is fennállnak, az ügyészség kérheti a meghosszabbítását. A volt politikus akár 12 év börtönt is kaphat. Előzetesben legfeljebb három évet tölthet.

Simon Gábor fellebbezett a letartóztatásáról szóló döntés ellen, ennek azonban nincs halasztó hatálya, ezért a bíróságról a  Készenléti Rendőrség munkatársai azonnal átviszik a börtönbe, ahol megkezdi az előzetes letartóztatásának a letöltését.

Csak vagyonkezelő volt – állítja

Simon Gábor évek óta a szocialista párt legszűkebb vezetéséhez tartozott. Januárban az MSZP nagygyűlésén az első sorban, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon között ült. 8 évig volt az MSZP választmányának elnöke, 2012 óta pedig a párt második embere, vagyis Mesterházy Attila helyettese volt. Államtitkárként dolgozott a második Gyurcsány-kormányban is.

Az áprilisi választáson is indult volna a baloldali pártok jelöltjeként, ha február elején nem derül ki róla, hogy évek óta 240 millió forintnyi devizát rejteget egy ausztriai bankban.

Mostanra egyre több jel utal arra, hogy nem csak az osztrák számlán volt titkos vagyona az MSZP volt elnökhelyettesének, hanem magyar bankban vagy bankokban is.

A Magyar Nemzet arról írt, hogy 75 millió forintnak megfelelő devizát helyezett el a MagNet Bank egyik budapesti fiókjában. A lap szerint Simon az ügyészégi gyanúsításban is szereplő hamis afrikai útlevéllel nyitott számlát a pénzintézetben egy ismerőse segítségével.

A Híradó kereste a MagNet Bankot, hogy megerősítik-e a sajtóhíreket. Annyit válaszoltak, hogy banktitok miatt csak a hatóságoknak árulnak el részleteket.

Az Index néhány nappal ezelőtt arról írt, hogy Simon Gábornak saját titkos széfje is lehetett. Méghozzá az Interpol által csalás miatt körözött Welsz Tamás házában. Az Index úgy tudja, hogy ebből a házkutatáskor több tízmillió forint került elő.

A Magyar Nemzet szerint Simon Gábor az ügyészségen azt vallotta, hogy nem a saját pénzét rejtegette az osztrák bankban, ő csak vagyonkezelője volt az összegnek, de a pénz valódi tulajdonosáról nem beszélt.

Nem magányos elkövető?

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy a baloldal vezetői titkolóznak, ködösítenek, és nem segítik a hatóságok munkáját a Simon ügyben. Szerinte nehéz elhinni, hogy a baloldal vezetői nem tudtak ezekről a pénzekről.

„Egyre erősebb a gyanúnk arra, hogy itt egy példátlan bűncselekmény-sorozatról van szó, (…) hogy nem magányos elkövetővel állunk szemben, (…) hogy a hamisított útlevéllel rejtegetett vagyonkezelt összeg eredete nemcsak Simon Gáborhoz köthető, hanem a baloldal pénze” – fogalmazott a szóvivő.

„Ez nyilvánvalóan marhaság”

Bajnai Gordon, az Együtt-PM Szövetség vezetője a Híradó kérdésére marhaságnak nevezte, hogy tudott volna az eltitkolt pénzekről.

„Simon Gábor sem büszkélkedett nyílván azzal annak idején, amikor egy kormányban dolgoztam vele, hogy eltitkolt százmilliói vannak osztrák bankszámlán – ez nyilvánvalóan marhaság” – fejtette ki a korábbi kormányfő.

„Mit tudsz a 240 millióról?” – ilyen és ehhez hasonló feliratokkal várták tüntetők Tatabányán Mesterházy Attilát. Az MSZP elnöke leszögezte: bízik abban, hogy az ügyészség alaposan kivizsgálja a Simon-ügyet.

„Nem vagyunk rá büszkék, józan emberek vagyunk, és normális magyar választópolgárok is az egyik oldalról, meg közszereplők. Önök szerint mennyire kellett ez az én hátamra púpnak? Csak nem képzeli, hogy örömmel és egy vállrándítással intézem el magamba ezeket a dolgokat?” – tette fel a kérdést Mesterházy.

A Parlament mentelmi bizottsága március 24-i ülésére újra meghívta Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét, hogy válaszoljon a Simon-ügyben feltett kérdésekre.