Semmi sem szent? Így kereshet sok pénzt a weben

Kattintásokért fizetnek a reklámügynökségek: kell a bevétel. S ha már nem hoznak elég látogatót a félrevezető, átverős címek, meg lehet vásárolni az érdeklődést kiváltó kifejezés domainjét.

Míg az egész világ várja az újabb híreket a titokzatos módon, fedélzetén március 8-án kétszázharminckilenc emberrel eltűnt Malaysia Airlines légitársaság MH370-es számú repülőgépéről, akad, aki jó üzletet csinál a valószínűsíthető tragédiából. A „# PrayforMH370” feliratot már több közel kétmilliószor twittelték és rendkívül sokan keresnek rá az „MH370” kifejezésre.

Le is csapott az mh370.com domainre a chypriotte nicknevű felhasználó, jó pénzért árulja az eBay aukciós portálon. Már a következő napon, március 9-én 5000 dollárért (kb. 1 millió 150 ezer forintért) árulta a nevet. Az übergizmo alábbi képernyőképén látható domaint a rossz hírű GoDaddytől, a világ egyik legnagyobb domain- és tárhelyszolgáltatójától szerezte be.

mh370-ebay

Az MH370.com tehát eladó, de mások is szeretnének jól járni. Tegnap óta kínálják a pray-mh370.com-ot (imádkozz mh370-ért). Az eBay felkínálja a mh4.com-ot is, ami szintén GoDaddy tulajdon.

mh4_com_ebay

Utóbbi ára cikkünk írásakor 24 ezer 999 dollár (5 millió 600 ezer forint). A kattintsunk az MH4.com linkre (alábbi képünkön) felszólításra egyébként különféle aggályos oldalak tűnnek fel.

eladó az MH4

Ide kattintva többek között véletlenszerűen fel-felbukkan egy magyar nyelvű szájt, amely az átverős oldalak stílusában kezdi érvelését. Idézzük: „Szeretném megosztani veled, hogyan keresek simán 15,000 dollárt havonta naponta csak pár órát töltök online. Ha szánsz rám öt percet az idődből, és elolvasod az oldalamat, te is kereshetsz ekkora összeget. Az összes információ ingyenes. Úgy van, nincs regisztráció, nem kell letöltened semmit. Csak a puszta tényeket írom meg!”

Ezek a puszta tények.