Választás 2014: minden eddiginél több pártlista lesz

Akár négy A/4-es papír is kellhet majd egy szavazólaphoz az áprilisi országgyűlési választáson. Minden eddiginél több, akár 31 országos pártlista, és 13 nemzetiségi lista is lehet majd. A Nemzeti Választási Irodában délután négyig várták a pártokat, hogy leadják a szükséges igazolásokat. Idén annak a szervezetnek lehet országos listája, amelyik 9 megyében és a fővárosban legalább 27 egyéni jelöltet tud indítani.

Megállás nélkül ellenőrzik az ajánlóíveket Salgótarjánban. Nógrád megye 1-es választókörzetében akár 29-en is felkerülhetnek a szavazólapra. „Nem emlékszem rá, hogy korábban ilyen sok jelölt lett volna, a legutóbbi választáson biztosan nem” - mondta dr. Gaál Zoltán, Salgótarján jegyzője, a választási iroda vezetője. Jól emlékszik a helyi választási iroda vezetője, és hasonló a helyzet az ország más körzeteiben is.

Egy nap alatt háromszáz jelöltet vettek nyilvántartásba az egyéni választókerületi választási bizottságok a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldalának kedd este 7 órás adatai szerint.

Soha ennyi jelölt nem volt még országgyűlési választáson: 2002-ben például csaknem 1250 jelöltre lehetett szavazni, 2010-ben pedig alig volt több 800 indulónál.

Idén a legnagyobb pártok mind a 106 választókerületben tudnak jelöltet állítani. 80-an pedig függetlenként vágnak neki a választásoknak.

Több mint 1200 jelöltet már nyilvántartásba vettek

Az NVI-nél 2105 jelöltet tartanak nyilván bejelentettként, ennyi jelölt adta le ajánlásait, nyilvántartásba vételükről vagy már döntött az illetékes választási bizottság, vagy még folyik ajánlásaik ellenőrzése. Hétfő este, a jelöltbejelentés határidejének lejárta után nem sokkal ez a szám 2300 volt, vagyis csaknem kétszáz jelölt nyilvántartásba vételét utasították el egy nap alatt a bizottságok, és ezzel ők kikerültek a nyilvántartásból.

Az NVI-nél hétfő este 915 nyilvántartásba vett jelöltet tartottak nyilván, egy nap alatt csaknem háromszázat vettek nyilvántartásba, mert este 7 órakor már 1269 jelöltet jeleztek nyilvántartásba vettként. Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt csaknem ötszáz jelölt nyilvántartásba vételéről vagy a nyilvántartásba vétel elutasításáról döntött a 106 egyéni választókerületi választási bizottság.

Mind a 106 választókerületben nyilvántartásba vették a Fidesz-KDNP, az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP szövetség és a Jobbik jelöltjét. A negyedik legtöbb, 97 nyilvántartásba vett jelöltje van az LMP-nek. A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának 73, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek 70, A Haza Nem Eladó Mozgalom Pártnak 58, a Seres Mária Szövetségeseinek 52, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppártnak 44 nyilvántartásba vett jelöltje van.

Sokkal könnyebb megmérettetnie a választáson magát 1-1 jelöltnek- mondta a Nézőpont vezető elemzője kedden reggel a Kossuth Rádióban. Fodor Csaba szerint az új választási törvény miatt többen tudták összegyűjteni az induláshoz szükséges aláírásokat. Így azok is lehetőséget kaptak akik korábban nem tudtak elindulni a választásokon. „Ez egy nagyon szabadelvű szabályozásnak tekinthető szerintem. Az egész szabályozás azt célozza, hogy minél több jelölt legyen választókerületenként, a kampányfinanszírozási szabályok is előmozdítják ezt az elvet és hát a listaállítás is egyszerűbb” - fogalmazott a szakember.

Idén azok a pártok állíthatnak országos listát, amelyiknek 9 megyében és a fővárosban legalább 27 egyéni jelöltet sikerül indítaniuk.

Nagyobb szavazólapok kellenek majd

A korábbi szabályok alapján nem sok párt tudott felmutatni országos listát: 2002-ben 8, 2010-ben pedig 6 párt. Idén ez ennek a sokszorosa lesz.

Délután szinte lépni sem lehetett a Nemzeti Választási Irodában. Sok párt hagyta az utolsó órára a lista bejelentését. Az iroda elnöke szerint idén nemcsak egyéni jelöltből, de országos listából is rekordmennyiség lehet. Ezért nagyobb szavazólapok is kellenek majd.

„Eddig általában egy A/5-ös nagyságú szavazólap volt, most az is elképzelhető, hogy három A/4es nagyságú szavazólap lesz (...), de az is előfordulhat, hogy négy A/4es nagyságú lapon lesznek a jelöltek” - fogalmazott Pálffy Ilona, a nemzeti Választási Iroda elnöke. A Nemzeti Választási Iroda esti adatai szerint minden korábbinál több, összesen 44 országos lista lehet a választáson: harmincegy országos pártlistát, és tizenhárom nemzetiségi listát jelentettek be a keddi határidőig.

Két párt- és egy nemzetiségi listát vett nyilvántartásba az NVB

Két országos párt- és három nemzetiségi listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedd esti ülésén. A testület egyhangú döntéssel vette nyilvántartásba A Haza Nem Eladó Mozgalom Pártot és a Magyar Munkáspártot, továbbá az Ukrán Országos Önkormányzat, az Országos Horvát Önkormányzat és az Országos Roma Önkormányzat nemzetiségi listáit.

Az öt szervezet már szerepelt az NVB kedd esti sorsolásán, mert a testület a bejelentett listák sorszámáról, illetve sorrendjéről döntött, nem pedig a jogerős listákról. A listák akkor emelkednek jogerőre, ha a jogorvoslati idő letelik mind a listák, mind pedig a listák alapjául szolgáló jelölti nyilvántartás tekintetében. A jogerős országos listák - a kedd este kihúzott sorrend figyelembevételével és a nemzetiségi listák kihagyásával - új sorszámot kapnak majd, és így kerülnek a pártlistás szavazólapokra.

Országos pártlistát azok a jelölőszervezetek állíthatnak, amelyek legalább kilenc megyében és a fővárosban legalább 27 egyéni választókerületben hivatalos jelöltet tudtak állítani kedd délutánig. Az országos listáról a 93 kiadható mandátumot a pártlistákra leadott szavazatok és a töredékszavazatok alapján osztják ki. Csak azok a pártok juthatnak mandátumhoz az országos listáról, amelyek a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább öt százalékát elérték.

Közös lista esetén a küszöb 10 százalék, kettőnél több párt által állított közös pártlista esetén 15 százalék.

Az országgyűlési választáson az országos nemzetiségi önkormányzatok jogosultak arra, hogy országos nemzetiségi listát állítsanak. A nemzetiségi lista állításához a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választók legalább egy százalékának ajánlása volt szükséges.

Országos lista állításához a nemzetiségeknek legalább három jelöltet kell bejelenteniük.

Az országos listát állító nemzetiségi önkormányzatok akkor küldhetnek - szavazati joggal nem rendelkező - szószólót az Országgyűlésbe, ha nem tudtak kedvezményes képviselői mandátumot szerezni. Kedvezményes mandátumot akkor kaphat egy nemzetiség, ha sikerül összegyűjtenie a pártok mandátumszerzéséhez szükséges szavazatok negyedét.