Magyar nők a nagyvilágból a Parlamentben

Több mint 25 országból érkeztek asszonyok a Magyar nők a nagyvilágban című nemzetközi konferenciára. A Parlamentben rendezett eseményen a külföldön élő nők a nemzeti identitás fontosságára és a kulturális örökség továbbadására hívták fel a figyelmet. A rendezvény kulturális gálaműsorral zárult a Duna Palotában.

Nádasdy Borbála írónő, az egyik legnagyobb magyar arisztokrata család leszármazottja, az 56-os forradalom után volt kénytelen elhagyni Magyarországot, ötven éve él Franciaországban családjával. Azt mondja, kiemelt feladatának tartja, hogy tovább adja a magyar kultúrát és a nyelvet. A magyar nyelv, a gyerekeidnek énekelt bölcsődalok, az éneklés magyar nyelven, a gyönyörű szövegek azon a nyelven, amely egyedülálló... És mi magyar nők ezt tudjuk és ezt műveljük. és ez az identitásunkat segíti - fogalmazott Nádasdy Borbála.

 

Simándi Ágnes 27 éve él és ír Kanadában. Hálás a sorsnak, hogy magyarnak született, és hogy idegen nyelvi környezetben is használhatja anyanyelvét. A magyar kultúra által gazdagabbnak érzi magát külföldön. Mi kanadai magyarok vagyunk, és ez a kettős identitás ad egy harmadik létformát, amivel mi rendelkezünk, tehát ez egy kicsit más, de ugyanakkor az alap, a gyökér, ami éltet bennünket az a magyaroktól jön – fogalmazott.

A Magyar nők a nagyvilágban című nemzetközi konferencián azok a magyar asszonyok gyűltek össze, akik már évek óta külföldön élnek és dolgoznak, szülőföldjüktől azonban sohasem szakadtak el.
Azok a magyar asszonyok, akik elkerültek távoli országokba képesek az élet dolgait valódi fontoságuk szerint sorba rendezni, ez a tudás adja meg a lehetőséget arra, hogy az életpálya kiteljesedése mellett gyermekeik édesanyjaként is, helyt tudnak állni, éljenek a világ bármely pontján - fogalmazott a Parlamentben Mátrai Márta háznagy.

Elválaszthatnak, de szét nem választhatnak ezért a magyar országgyűlés kötelességének tekinti a nemzeti összetartozás erősítését - jelentette ki a rendezvényen Ékes Ilona országgyűlési képviselő, aki hangsúlyozta: törvényünk kimondja, hogy a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek.