Újabb árvízvédelmi beruházás Szegeden

A szerb határtól a román határig felújítják a Tisza és a Maros bal parti töltés bel- és külterületi szakaszait, a projekt párhuzamosan zajlik majd Szegeden a jobb parton megkezdett partfal-rekonstrukcióval.

Több mint 1,2 milliárd forintból Szeged belterületét is védő árvízvédelmi szakasz rekonstrukciója kezdődik meg napokon belül - jelentette be a projektnyitó rendezvényhez kötődően tartott sajtótájékoztatón az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATI-VIZIG) vezetője Szegeden pénteken. Kozák Péter elmondta: a folyó bal partján zajló beruházás célja az árvízi biztonság növelése, és az árvízi kockázatok csökkentése. A százszázalékos támogatási intenzitású projekt során a Tisza bal parti és a Maros bal parti töltés bel és külterületi szakaszait a szerb határtól a román határig újítják fel - mondta a szakember.

A beruházás során mintegy 13 kilométer hosszon a magassághiányos töltésszakaszokon kiépítik az előírt koronamagasságot, stabilizálják a töltéskoronát. Felújítják a Maros bal parti hullámtéri véderejét is. A projekt nemcsak a védművek megerősítésében nyújt segítséget, de a vízrajzi előrejelző rendszerben is nagy szerepet kap: például vízhozam mérő berendezések beépítésével automatizálják a vízmennyiség-mérést, illetve a szoftvertámogatások összehangolásával a monitoring infrastruktúrát is fejlesztik.

A beruházás generálkivitelezője a BÉKÉS DRÉN Környezetvédelmi, Víz- és Mélyépítési Kft. A munkálatok péntektől kezdődhetnek és jövő április 1-re kell befejeződniük. A projekt párhuzamosan zajlik majd Szegeden a jobb parton megkezdett partfal rekonstrukcióval. Ott a 2,2 milliárd forintból megvalósuló beruházás során 2 kilométer hosszan épül ki az új, modern, biztonságos mobil gátrendszer. A munkálatok január végén kezdődtek.