Schmuck: alternatív hangból alternatívává váltunk

A Szociáldemokraták vezetője a Ma Reggelben kizárta a csatlakozást a baloldali összefogáshoz, mert szerinte ez választóik, támogatók becsapása lenne.

Abban az országban, ahol idősnek nem jó lenni, ott fiatalnak nem érdemes - mondta a hétvégén Schmuck Andor, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja (Szociáldemokraták) elnöke, aki megköszönte a párt 106 egyéni országgyűlési képviselőjelöltjének, hogy lemondanak a kormány biztosította kampányfinanszírozás 600 millió forintjáról. Schmuck a "demokrácia ünnepének" nevezte az április 6-i választást, és arra kérte a választókat, adjanak esélyt a szociáldemokratáknak bebizonyítani: nemcsak szavakban, hanem tettekben is egy nyugodt, békés, derűs Magyarországot szeretnének. Idézte Mahatma Gandhit is, aki szerint a világ pusztulásához vezető egyik ok az erkölcs nélküli politika, végül hozzátette: a szociáldemokraták abban hisznek, hogy az Európai Unióhoz továbbra is tartozni kell, lehet és érdemes.

 

A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja elnöke az M1 reggeli műsorában szirénhangnak nevezte Gyurcsány Ferenc megjegyzését, hogy a Szociáldemokraták nélkül a baloldali összefogás nem lehet teljes, így aztán szerinte válaszolni sincs mit. Schmuck ugyanakkor emlékeztetett arra, pártja tavaly szeptemberben már egy világos és egyértelmű programmal állt elő, de erről azóta sem tárgyalt senki, most pedig azt hallja, bár pontjaikból többet is elfogadhatónak tartana a szövetség, néhány költségvetésileg megalapozatlan, miközben a háttérszámításokat senki be sem kérte tőlük, bár ők a bevételeket is hozzárendelték pontjaikhoz. Arról, hogy hogyan futottak zátonyra annak idején az egyeztetések az MSZP-vel, Schmuck Andor a Rekontrában az „MSZP-s vezetőktől” származó információkat cáfolva azt mondta: június 21-én világosan megmondták, mi a programjuk, ezt azonban szeptemberben a másik oldalon elutasították. Azóta semmilyen tárgyalás nem is folyt a Szépkorúak 15 pontjáról, így aztán kénytelenek voltak valódi választási programot (3X8) kidolgozni, alternatív hangból alternatívává válni, és a szociáldemokrata pártot a nemzetközi térbe is elhelyezni.

Az elnök a műsorban emlékeztetett arra, hogy pártját felvették a Progressive Alliance nevű szervezetbe, amely 45 ország szociáldemokrata pártjának vezetőjének részvételével hétvégén tartotta tanácskozását Tuniszban. Schmuck Andor beszámolt arról is, októberre Magyarországra hívta a szociáldemokrata pártok vezetőit, hogy egy, a világ időseinek problémáival foglalkozó, a nemzetközi emberjogi egyezményhez hasonló charta létrehozásról tárgyaljanak. Ebben a dokumentumban rögzítenék például az időskorúak tisztes megélhetéshez és egészségügyi biztosításhoz való jogát – tette hozzá. Schmuck Andor beszámolt arról is, hogy a tuniszi konferencia szociáldemokrata részvevői egyértelműen állást foglaltak a neoliberális gazdaságpolitikával szemben, amely - szerintük - nem segíti az emberek boldogulását és így a szegénység egyik legfőbb okozója.

Az M1 reggeli műsorában a politikus megismételte: képviselőjelöltjeik mind a 106 körzetben gyűjtik az aláírásokat, méghozzá úgy, hogy az ehhez járó támogatást nem a kampányra, hanem a rászoruló emberekre költik. Arra a felvetésre, hogy a törvény ezt nem engedi meg, Schmuck úgy reagált, megtalálják a módját úgy segíteni, hogy közben az kampányrendezvénynek minősülhessen. Az elnök bejelentette azt is, 28 országgyűlési képviselőjelöltjüknek már 500-nál több ajánlása van, de mindenkitől azt kérte, a munkát az utolsó pillanatig, március 2-ig folytassák. Schmuck a műsorban határozottan kizárta a csatlakozást a baloldali összefogáshoz, mert, mint mondta, nem akarja becsapni választóit, támogatóit. Hogyan lehetne azzal tárgyalni, aki sem a szépkorúaknak, munkavállalóknak nem biztosít valódi lehetőséget, hogy lehet egy olyan szövetségben összefogni, ahol minden tag nyilvánossá tette, hogy a választások végével kilép és önálló frakcióban folytatja – tette fel a kérdést a műsorban a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja (Szociáldemokraták) elnöke.