Czomba: fontos bejelentés a duális képzéssel kapcsolatban

Az elmúlt két évben számottevően sikerült javítani a fiatal munkanélküliek arányán, a korosztályra jellemző hazai ráta az uniós átlagnak felel meg – mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

A 2012 nyarán indított Első munkahely garancia elnevezésű program révén a legfrissebb adatok szerint majdnem 16 ezer fiatal dolgozik jelenleg is, ez óriási dolog – jelentette ki az államtitkár, hozzátéve: az Európai Unió egésze számára hatalmas kihívás a 15-24 év közötti korosztályra jellemző munkanélküliség. Nyolc tagállamban 30 százalék fölötti a ráta, Spanyolországban az 50 százalékot is bőven meghaladja, míg idehaza ez a szám 25 és 28 százalék között mozog, a diplomások esetében pedig 6 százalék – ismertette. 2010 előtt Magyarország is rosszul állt ezen a téren, „ahhoz képest, ahonnan indultunk”, különösen az utolsó két évben számottevően sikerült javítani a pozíción – fűzte hozzá.
Hallgassa meg!

A jövőnk függ attól, hogy a fiataljaink milyen életutat választanak – fogalmazott Czomba Sándor, hangsúlyozva: a legfontosabb, hogy megakadályozzák a munkanélküliség újratermelődését. Megjegyezte: „fontos bejelentést” tesznek kedden a duális szakképzéssel kapcsolatban, részleteket azonban nem árult el.

A Siemens Magyarország Zrt. tanműhelye


A lakhatási támogatásról szólva az államtitkár rámutatott: ha nem tudnak megfelelő számú vállalkozást biztosítani egyes térségekben, akkor a mobilitást kell segíteni. Az elmúlt másfél évben ezer fölötti létszámban vették igénybe az ezzel kapcsolatos támogatást – közölte.

Czomba Sándor megerősítette: korhatár nélkül lehet jelentkezni a Diplomamentő programra, a választható nyelvek körébe pedig a német és az angol mellé bekerül a francia is. A programmal a kormány azok nyelvtanulását támogatja, akik már leállamvizsgáztak, de a nyelvvizsga még hiányzik a diplomájukhoz.