A geológus elárulta: ezért rengett a föld Nógrádban

A geológus szerint az afrikai tektonikai lemez nyomulásának következményei a tegnapelőtti földrengések, hasonlóra akár 15-20 évet is várhatunk.

Magyarország közepes földrengés-veszélyeztetettségű országnak tekinthető. A tegnapelőtti, a Richter-skála szerinti 4,4-es erősségű rengésekhez foghatóak általában 15-20 évente adódnak – jelentette ki Karátson Dávid, az ELTE geológusa az M1 Ma reggel című műsorában.

Szerinte ennek csak látszólag mond ellent, hogy 2001-ben Oroszlány térségében 4,5-ös erősségű rengést mértek. Ha ma és holnap is esik az eső, abból még ne vonjuk le azt a következtetést, hogy trópusi esőerdőben élünk – érzékeltette.

Nagy vonalakban arról van szó, hogy Afrika és Európa közeledik egymás felé, az afrikai tektonikai lemez nyomul felénk. Ez sűrű földrengéses övezetet hoz létre az Appenninekben, más okból pedig a Kárpátok keleti részén is vannak 7-es erősségű földrengések – magyarázta a geológus.

Megemlítette a nagy szombathelyi földrengést, mely 6,5-ös erősségű volt. Az ilyenek ritkák, 40-50 évenként fordulnak elő a térségben – hangoztatta.