Méhszurok: új kitörési pont a magyar méhészeknek

Minőségi propolisz, azaz méhszurok termelésével a magyar méhészek jelentős pluszjövedelemre tehetnek szert - vélik szakemberek. Ez azért is különösen fontos, mert az előállított méz mennyiségének növelése ma már nem tűnik járható útnak a vállalkozások fejlesztéséhez.

Mézben, balzsamban, alkoholos oldatban egyaránt használják a propoliszt. A méhszuroknak is nevezett matéria a kozmetikai ipar és a méhészeti termékek gyógyászati hasznosításával foglalkozó apiterápia számára is fontos alapanyag.

A gyantás propolisz, amelyet a dolgozó méhek a kaptár védelmére, a gombák, betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek, az egyik legjobb természetes fertőtlenítőszer. Hatását már klinikai kísérletekben is vizsgálják, s az eredmények biztatóak.
A propolisztermelés jövője - Hajnal-táj

A méhek által különböző fák, főleg a nyír és a tölgy rügyeiről összeszedett zöldesbarna ragacsos propolisz lehet az egyik legfontosabb kitörési pont a magyar méhészeknek. A hazai méhcsaládok száma mára ugyanis meghaladta az optimális szintet, ezért elsősorban nem a termelés bővülésében, hanem minőségi váltásban érdemes gondolkozni.

A Magyar Apiterápiás Társaság elnöke, Körmendy-Rácz János a Kossuth Rádiónak azt mondta, a propolisz termelése pluszjövedelmet hozhat a méhészeknek. Több munkával jár, mint a méztermelés, de rossz termés idején jó kiegészítő forrás lehet. Felvásárlási ára elérheti a kilónkénti 10 ezer forint.

Kutasi Tamás szerint, aki a méz mellett több éve foglalkozik propolisszal is, úgy véli, a Kárpát-medence különösen alkalmas utóbbi termelésére is. A magyar propolisz tiszta és értékes anyag a nyugat-európai felvásárlók számára is. A kontinensnek azon a felén ugyanis néhol már olyannyira szennyezett a környezet, hogy az ottani propolisz kemikáliákkal, vegyszerekkel túlterhelt.

Az is azt tanúsítja, hogy van igény a minőségi propoliszra, hogy Kínában már hamisítják. Nyugat-Európába manapság Dél-Amerikából hoznak be zöld propoliszt, mert a sajátjuk nem elég tiszta, így azt nem tudják felhasználni.