Sorra dőltek a melegrekordok, egészségtelen a levegő

A szokatlan januári meleg miatt a Mecsekben a hóvirág is kinyílt, pedig a növény csak tavasszal virágzik. A meteorológus szerint a tavaszi időjárást egy átvonuló ciklon hozta az országba, amely azonban hirtelen változhat, és a következő hetekben jöhet az igazi, fagyos tél.

Péren délelőtt 15 fok volt, már ezzel megdőlt az országos melegrekord. Több helyen még a házak ablakait is ki kellett nyitni, annyira meleg volt a lakásokban. Délután újabb csúcsot döntött a hőmérséklet: Kaposváron már 16,3 fokot mértek.

A meteorológus azt mondja: Magyarországon az enyhe időt ugyanaz a ciklon okozza, amelyik Amerikában a rendkívüli hideget. A szakértő szerint egy tartós légörvény helyezkedik el az észak atlanti térség fölött. Ez szállítja az előoldalán a délnyugati irányból a meleg levegőt és a hátoldalán zúdul Észak-Amerikára a sarkvidéki hideg levegőt – mondta. Az előrejelzések szerint még napokig tarthat az enyhe idő, de a vasárnapihoz hasonló rekordok már nem várhatók.

A kora hajnali legmagasabb minimumhőmérsékleti rekordok után a maximumhőmérsékleti rekord is több helyen megdőlt délután Magyarországon. Kaposváron 16 Celsius-foknál is melegebb volt vasárnap, a Zala megyei Iklódbördőcén volt a legenyhébb a hajnal, ahol még a leghidegebb órában is 10,4 Celsius-fokot mértek.

Mostanáig január 5-én 13,8 fok volt az abszolút rekordhőmérséklet, amit 2005-ben Szentgotthárdon, illetve 1919-ben Túrkevén mértek.
Most Győrben, Pápán, Kisbárapátiban is 14 fok felé emelkedett a hőmérséklet. A legmelegebb Kaposváron volt, ahol 16,3 fokot mértek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat korábban az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzése szerint a jövő héten is többször borult, ködös, ám többnyire enyhe idő lesz, a hétvégén viszont már többfelé lehetnek mínuszok, néhol hózápor is előfordulhat.

Egészségtelen a levegő

Több magyarországi településen romlott a levegő minősége. Budapesten a főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, mert pénteken és szombaton a főváros több pontján meghaladta a küszöbértéket a szálló por koncentrációja. De Miskolcon, Putnokon és Sajószentpéteren is egészségtelen a levegő. A szakemberek azt javasolják, hogy itt a gyermekek, az idősek és a krónikus betegek kerüljék a forgalmas helyeket, ne szellőztessenek és ne menjenek a szabadba.