Fidesz: az állam felelősséget vállal a legkisebb iskoláért is

A nagyobbik kormánypárt szerint míg a szocialisták oktatási rendszere megbukott, addig ma az állam felelősséget vállal a legkisebb iskoláért is, a pedagógusoknak béremelési programot indított, az állami szerepvállalással pedig lehetővé válik, hogy egységes színvonalúak és ingyenesek legyenek a tankönyvek.

A Fidesz sajtóirodája ezt arra reagálva közölte vasárnap az MTI-vel, hogy Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja az inkvizícióhoz hasonlította, amit a Fidesz az oktatás területén csinál. Az ellenzéki politikus bírálta a Nemzeti Tankönyvtanács létrehozását, amellyel - szerinte - a kormány az állami tankönyvellátás "katasztrofális" terjesztési problémáit kívánja orvosolni. A szintén MSZP-elnökségi tag, Szanyi Tibor a tájékoztatón azt mondta, "Orbán Viktor és kormánya lopásra rendezte be saját uralmát", és semmit nem tett azon családok érdekében, akik nincstelenné váltak devizahiteleik miatt.

A Fidesz sajtóirodájának közleménye szerint a szocialisták kormányzásuk alatt több száz kistelepülés iskolájára tettek lakatot, több ezer pedagógust tettek utcára, iskolarendszerükből pedig tömegével kerültek ki a funkcionális analfabéták. A mai munkanélküliek közül több mint kétszázezer csak az általános iskoláig jutott és 26 ezernek általános iskolai végzettsége sincs.

A szocialisták oktatási rendszere megbukott, tömegeket ítélt kudarcra, munkanélküliségre és segélyezésre - írták, hozzátéve, az MSZP a tankönyvellátást is privatizálta, amely miatt a tankönyvárak és ezzel a szülők terhei jelentősen emelkedtek.

A sajtóiroda hangsúlyozta, ma az állam felelősséget vállal a legkisebb iskoláért is, a pedagógusoknak a rendszerváltás óta a legnagyobb béremelési programot indította. Az állami szerepvállalásnak köszönhetően az is lehetővé válik, hogy egységes színvonalúak és ingyenesek legyenek a tankönyvek - tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy a szocialistákkal ellentétben - akik sorozatos megszorításokkal, adóemelésekkel és devizahitelekkel elszegényítették a családokat - a Fidesz-kormány csökkenti a családok és a szülők terheit. A hátrányos helyzetű gyermekeket ma ingyenes gyermekétkeztetés, ingyenes tankönyv, kormányzati ösztöndíj és szociális üdültetés segíti - tették hozzá.

MSZP: a kormány oktatáspolitikája az inkvizícióhoz hasonlít

Amit a Fidesz az oktatás területén csinál, az inkvizícióhoz hasonlatos - fogalmazott Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja vasárnap sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus bírálta a Nemzeti Tankönyvtanács létrehozását, amellyel szerinte a kormány az állami tankönyvellátás "katasztrofális" terjesztési problémáit kívánja orvosolni. Az állami testület, amely az állam által nyújtott szolgáltatást, valamint a fejlesztés minőségét hivatott ellenőrizni, újabb problémákat generál majd - értékelte.

A többi közt azt vetette fel: mit tesz majd a tanács, ha azt tapasztalja, hogy a "központosított tankönyvkiadó" nem jó tankönyvet ad ki? Feltette azt a kérdést is, vajon lesz-e egy olyan tanács is a jövőben, amely a pedagógusok megítélésére lesz hivatott.

A szintén MSZP-elnökségi tag Szanyi Tibor a tájékoztatón a rombolás évének nevezte 2013-at, az ideit pedig pártja nevében a változás éveként hirdette meg.

Kijelentette: tavaly a szegényeket sarcolta a kabinet és tömeges volt az állásvesztés. Az eddigi kormányok még sosem szedtek be annyi adót, mint az Orbán-kabinet 2013-ban, amely új adókat vezetett be, a meglévőket pedig emelte - tette hozzá, közölve azt is, hogy a banki költségek az idei emelés által a dupláját teszik ki a 2010 előttinek.

Szanyi Tibor úgy fogalmazott: "Orbán Viktor és kormánya lopásra rendezte be saját uralmát", és semmit nem tett azon családok érdekében, akik nincstelenné váltak devizahiteleik miatt.

A szocialista képviselő kitért Navracsics Tibor vasárnapi, a devizahitelekkel kapcsolatos kijelentésére, amelyben a miniszterelnök-helyettes azt mondta: széles körű társadalmi problémákat, mint amilyen a devizakölcsönök ügye is, jogalkalmazással nem, csak jogalkotással lehet kezelni. Szanyi Tibor szerint ezzel a közigazgatási és igazságügyi tárca vezetője beismerte, hogy a kormány ebben az ügyben semmit nem tett az elmúlt három és fél évben.

Az ellenzéki politikus a devizahitelek újratárgyalását és annak törvénybe iktatását szorgalmazta, hogy az adós csak a fedezetként megjelölt vagyonát veszítheti el, annál többet nem.