Németh: A rezsicsökkentés egyedüli kárvallottja az extraprofit lehet

A rezsicsökkentést ellenőrző munkacsoport elnöke arra volt kíváncsi, mik a kifogásai Bajnainak és Gyurcsánynak a rezsicsökkentéssel szemben.

A kormány és a Fidesz-frakció, érzékelve, hogy a szolgáltatók összefognak a magyar családok ellen és a legvégső harcot próbálják megvívni a bíróságnál, úgy döntött, meg kell védeni a rezsicsökkentés tényét. Ezért hoztak két törvényt a parlamentben, ezért indult el az aláírásgyűjtés, és ezért adott be a rezsicsökkentést ellenőrző munkacsoport elnöke most egy újabb törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

Németh Szilárd, a rezsicsökkentésért felelős fideszes munacsoport vezetője az M1 reggeli műsorában emlékeztetett arra is, hogy a már elfogadott törvények tárgyalásakor sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon emberei nem voltak jelen, „vagy a gőzfürdőben voltak, vagy, akik mégis beszédültek a parlamentben, a leghatározottabb nem gombot nyomták”. A politikus hangsúlyozta: nyilvánvalóan valamilyen érdekeltségük (üzleti, baráti kapcsolat) van ezen a területen.

Maradt a „bankárszemlélet"

Németh Szilárd úgy fogalmazott: a Gyurcsány-birodalom legfontosabb „ékkövét”, az annak idején nyomott áron megvásárolt Motim Zrt.-t 2008-ban kistafírungozták mindenféle állami megrendeléssel, majd - még Gyurcsány miniszterelnöksége alatt - a cég villamosenergia-kedvezményt is kapott, Bajnai programjában pedig az áll, hogy kölcsönt kell adni a családoknak, hogy el lehessen indítani a házak energiatakarékos átalakítását. Ezek az emberek semmit nem tanultak az elmúlt időszakból, továbbra is ilyen „bankár-, szolgáltató-, trösztszemléletben gondolkodnak – fogalmazott a fideszes politikus. Emlékeztetett arra is, hogy abban a nyolc évben, amikor léphettek volna, 15-ször emelték a rezsiköltségeket, a gáz árát háromszorosára, az áramét kétszeresére.

A csökkenés folytatódik

A rezsicsökkentést is befolyásolni képes bírósági döntésről a munkacsoport vezetője azt mondta: ha azt végre kellene hajtani, olyan formában, ahogyan a szolgáltatók és politikai támogatóik képzelték, visszatérne a régi ár, az eddigi 10 százalékos kedvezményt pedig a családoknak vissza kellene fizetniük. A most elfogadott két törvény és az aláírásgyűjtés viszont ezt megakadályozna, sőt, a csökkentés folytatódik. Az átalakított energiahivatal ugyanis innentől nem határozatot hoz, hanem rendeletet, amely jogszabály, azt viszont mindenki köteles betartani, és nem lehet bíróságon megtámadni - fogalmazott Németh Szilárd.

Csak az extraprofit szenved kárt

Németh szerint a rezsicsökkentés egyedüli kárvallottja az extraprofit lehet, a költségeket ugyanis azoknak a cégeknek kell benyelniük, amelyek 1995-2011 között 1040 milliárd forint hasznot vittek ki, Csepel 90 éves költségvetését, és idén is tízmilliárdos nagyságrendű osztalékot fizettek. A munkacsoport elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a rezsicsökkentés csak a háztartási energiaszolgáltatást érinti, ez pedig a piac mindössze 5 százalékos szelete. Németh Szilárd egyébként bejelentette azt is, hogy két energiaszolgáltató is bírságra számíthat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól, mert számláik sem tartalmilag, sem formailag nem feleltek meg az új számlaképnek. Akár egymilliós bírságot is kaphatnak.

Életképtelenné válhat a lakossági áramellátás?

Hat áramszolgáltató nyújtott be keresetet a bíróságon a rezsicsökkentéssel összefüggésben. Több ponton is kifogásolták a Magyar Energia Hivatal határozatát, amelynek alapján meg kellett szabniuk az árakat. A bíróság most úgy döntött: új eljárásra kötelezi a hivatalt, de addig is érvényben maradnak a január óta érvényes, csökkentett árak. Az egyik legnagyobb áramszolgáltató az ÉMÁSZ-ELMŰ nem kommentálta a bírósági döntést, ám a cég igazgatóságának elnöke hétfőn úgy nyilatkozott: a lakossági áramellátás magyarországi rendszere életképtelenné vált, jelentősen emelkedtek ugyanis az adóterhek. Kedden jelent meg az a hír is, amely szerint az ELMÜ és az ÉMÁSZ adózott nyeresége több mint 12 milliárd forint volt 2012-ben. Fónagy János, a Nemzetgazdasági minisztérium államtitkára erre úgy reagált, hogy a cég várhatóan idén is annyi osztalékot fizet, mint tavaly, így nem lehet gondban. Az "hogy ellehetelenült a magyarországi energiaszolgáltató cég, az adott adatok - a tőlük származó adatok tükrében nem tűnik megalapozottnak" - fogalmazott Fónagy.