Orbán Viktor avatta fel az új biomasszakazánokat - fotók

A miniszterelnök szerint a magyarok szemléletváltás dolgában nem állnak rosszul.

Orbán Viktor miniszterelnök (k) Glattfelder Bélával, a Fidesz európai parlamenti képviselőjével (b) és Lengyel Attila vezérigazgatóval (j) beszélget a Hungrana Kft. új biomassza kazánjainak átadási ünnepségén a Fejér megyei Szabadegyházán. MTI Fotó: Beliczay László

(MTI-fotó: Beliczay László)

"Az a környezet, amelyben élünk, folyamatosan pusztul. Az éghajlat egyre kibírhatatlanabbá válik, és teljes fajok kipusztulásával kell szembenéznie a biológia tudományának" - mondta. Úgy vélekedett: nem túlzás azt állítani, hogy az ember és a bolygó közötti szövetséget az ember felbontotta. "Mindannyian tudjuk, ebből nagy baj lesz, mert az ember életképtelen a Föld többi élőrendszerének megléte nélkül. Ezért a 21. század legnagyobb kérdése az egészséges élelmiszer, a tiszta ivóvíz és az energiaellátás biztosítása lett" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Kifejtette, meg kell tanulni együtt élni saját környezetünkkel, mert máskülönben "a nyugati ember gazdasági rendszere nem lesz fenntartható". Kijelentette, meg kell barátkozni olyan fogalmakkal, mint energiahatékonyság, energiatakarékosság vagy a megújuló energiák.

A magyarok szemléletváltás dolgában nem állnak rosszul a miniszterelnök szerint. "Alkalmasak vagyunk rá, hogy a következő évtizedek változásaiból nyertesen jöjjünk ki. Ehhez egyik erőforrásunk sajátos észjárásunk, gyors alkalmazkodásunk. A másik pedig természeti erőforrásaink, mint a vízkészlet vagy a mezőgazdasági termelésre alkalmas földek" - tette hozzá. Hangsúlyozta, a biomassza nemcsak energetikai kérdés, hanem a vidék megerősítéséről és a munkahelyteremtésről is szól. Hozzátette, a beruházás révén 100-150 család jut kenyérkereseti lehetőséghez. A miniszterelnök bejelentette, ősszel elkezdődik a Szabadegyháza és Adony közötti 6235-ös út kiszélesítése, megerősítése, amely kiemelten fontos a magyar ipar és a Hungrana Kft. számára.

Lengyel Attila, az osztrák Agrana International, valamint a Tate Lyle és az ADM tulajdonában levő Eaststarch 50-50 százalékos tulajdonában lévő Hungrana Kft. ügyvezetője elmondta, a 100 éves gyár történetének legsikeresebb évtizedén vannak túl. Ezt az a hosszú távú stratégia biztosította, amelyet 5-6 évvel ezelőtt választottak, s amely "ma is szokatlannak tűnik".

"A rövid távú érdekek és a profitrealizálás helyett beruházás és növekedés mellett döntöttünk. Amikor mások gyárakat zártak be és kapacitást csökkentettek, mi gyárat építettünk és kapacitást növeltünk" - mondta.

A biomasszakazánok hárommilliárd forintba kerültek, ennek egyharmadát a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) biztosította. Az új üzem a vállalat teljes energiafogyasztásának harmadát biztosítja. Tüzelőanyagként energianövényeket, szálas takarmányok bálázott szalmáját és zöldhulladékokat használnak majd. Óránként 54 tonna hőt állítanak elő, ennek 85 százaléka hasznosul. Évi 50 millió köbméter földgázt spórolnak meg, ami elegendő lenne Győr távhőszolgáltatásának ellátására.

A szabadegyházai Hungrana Kft. Európa legnagyobb kukoricafeldolgozó és izocukorgyártó üzeme. Évi 1 millió tonna hazai kukoricát dolgoz fel, keményítőt, izocukrot, valamint alkoholt állít elő. Termékei a legmagasabb minőséget képviselik, amit bizonyít, hogy 60 százalékuk az európai piacokon talál vevőre.

Alkalmazott technológiája 100 százalékban hulladék- és maradékmentes, a gabona minden grammját hasznosítja. Az országban elsőként kezdte meg a biogáz és a bioetanol termelését s lépett piacra a "zöld üzemanyaggal".