Gulyás Gergely: Bolíviában nem tartják tiszteletben Tóásó Előd jogait

A parlament emberi jogi bizottságának fideszes alelnöke a dél-amerikai országban járt a napokban, hogy a Tóásó-ügyben vizsgálódjon.

Bolívia nem tartja tiszteletben saját törvényeit, még kevésbé a nemzetközi megállapodásokat - erre a megállapításra jutott Gulyás Gergely.

Az eju.tv című bolíviai hírportálnak adott, hétfőn megjelent nyilatkozatában elmondta, hogy Magyarországot nyugtalanítja az úgynevezett terrorista ügy nyomozásának alakulása, különös tekintettel a bebörtönzött Tóásó Előd helyzetére, valamint a három éve megölt Rózsa Flores Eduardóval és Magyarosi Árpáddal történtekre.

Járt a börtönben is

Gulyás Gergely, aki látogatása során felkereste a La Paz-i büntetésvégrehajtási központot is, egyértelműnek nevezte, hogy a bolíviai hatóságok nem tartják tiszteletben Tóásó Előd jogait. A parlament 2010-ben visszamenőleges hatállyal 18 hónapról 36 hónapra növelte az előzetes letartóztatás időtartamát, ami hátrányosan érintette Tóásót. Ráadásul a per még el sem kezdődött ellene, noha a törvény értelmében a feljelentést követő három éven belül be kell fejezni a pert - emlékeztetett a politikus.A magyar kormányt nem győzték meg a "terrorista csoportról" szóló bolíviai állítások.

"Minthogy a csoport három tagja már nem él, megyilkolták őket, a Tóásó Elődről rendelkezésre álló információink alapján meggyőződésünk, hogy nem azért utazott Bolíviába", hogy az elnökgyilkossághoz hasonló terrorista cselekedetet hajtson végre - mondta a képviselő.

Nem avatkoznak be bolíviai ügyekbe

Gulyás Gergely ugyanakkor leszögezte, hogy a magyar kormány nem kíván semmilyen formában és semmilyen koncepció alapján beavatkozni bolíviai belügyekbe. Általános álláspontja azonban az, hogy a nemzetközi jog elveit be kell tartani minden jogi eljárásban, s minden, külföldön letartóztatott magyar ügyét szoros figyelemmel követi jogaik tiszteletben tartásának érdekében.

A politikus közölte, hogy Magyarország, mint az Európai Unió tagja felhívja minden európai intézmény, úgy az Európai Bizottság, mint az Európai Parlament figyelmét erre a bolíviai perre. Az unió jelentős összeggel támogatja Bolíviát. "Úgy véljük, ha Bolívia nem tartja tiszteletben egy európai polgár jogait, újra kell gondolni, át kell gondolni ezeknek az együttműködési támogatásoknak az érvényét" - mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy Budapest megpróbál együttműködést kialakítani az ügyet követő nemzetközi intézmények között.

Előzmények

Bolíviai elit kommandósok 2009. április 16-án a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz városban lőtték le a bolíviai-magyar-horvát állampolgár Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Letartóztatták a magyar-román állampolgár Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy "terrorista csoportot" számoltak fel, amely többek között Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.