Aggasztó a világ légszennyezettsége

 

Sokáig a nyugati világ iparvidékeinek a levegője volt a legszennyezettebb. Az elmúlt évtizedek környezetvédelmi intézkedéseinek köszönhetően azonban az európai és észak-amerikai városokban sokat javult a helyzet. A világ legszennyezettebb városai ma már főleg Ázsiában találhatók.

Szőke Diána, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője elmondta, hogy a világon tíz emberből kilenc – azaz a népesség 90 százaléka – valamilyen módon rossz minőségű levegőt szív. Ez országonként eltérő, de a tendencia összességében elég negatív képet mutat: a világon évente hétmillió ember hal meg idejekorán a légszennyezés miatt.

A légszennyezés magas szintjének a fejlődő világban több oka van: ezekben az országokban nagyon gyorsan növekedett a népesség az utóbbi húsz-harminc évben, és a nagyfokú urbanizáció is ennek a koncentrációjához vezetett. A gazdasági fejlődésük mellett olaj- és szénalapú energiaforrásokat látunk, amelyek a leginkább környezetszennyezőek – tette hozzá a vezető elemző.

Nemrég még Peking és más kínai városok számítottak a legszmogosabbnak, ma már azonban Indiában a legrosszabb a helyzet. Tizennégy városuk került fel a listára, és a világon Delhiben a legszennyezettebb a levegő.

A levegőszennyezés forrásai elsősorban a szénerőművek, a benzin- és dízelüzemű gépjárművek, a mezőgazdasági tevékenységek, – például az égetéses erdőirtás – vagy a szemétégetés. Azonban a levegőszennyezéshez köthető haláleseteknek több mint a felét a háztartási szennyezés okozza.

Maria Neira, a WHO Közegészségügyi igazgatója elmondta, hogy több mint négy millióan a kültéri, úgynevezett környezeti légszennyezés miatt halnak meg. De 3,8 millió ember halálát az okozza, hogy a háztartásaikban egészségre káros tüzelőanyagokat használnak főzésre, fűtésre, világításra.

Mongóliában különösen nagy gondot okoz a háztartások légszennyezése. Az elmúlt években hatalmas tömegek költöztek Ulánbátor nyomornegyedeibe, ahol a gyakran mínusz 40 Celsius-fokos téli hidegben a legtöbben széntüzeléses kályhákkal fűtenek és főznek. Az egészségre káros tüzelőanyagok használata azonban a világ minden táján problémákat okoz.

Maria Neira megjegyezte azt is, hogy a világon több mint hárommilliárd ember – azaz a Föld népességének közel fele – még mindig szilárd tüzelőanyaggal, fával főz, fűt és világít.

Az Egészségügyi Világszervezet olyan súlyosnak ítéli meg a helyzetet, hogy idén először konferenciát rendeznek arról, hogyan csökkenthető a globális levegőszennyezés.