Fokvárosban a szárazság miatt tovább korlátozzák a vízhasználatot

 

Korlátozzák Fokváros lakóinak vízhasználatát a súlyos szárazság miatt. A Dél-afrikai Köztársaság nagyvárosában február 1-jétől a háztartások legfeljebb csak ötven liter vizet használhatnak naponta.

Napi ötven literre korlátozták a vízhasználatot

Patricia de Lille, Fokváros polgármestere elmondta, hogy a lakosok 60 százalékának vízhasználata jelenleg „érzéketlen” módon meghaladja a tavaly októberben előírt napi legfeljebb 87 litert. A hatóságok szerint, ha nem vezetnek most be újabb korlátozást, a legtöbb fokvárosi háztartásban április 21-re nem folyik víz a csapokból. A korábban előírt 87 liter víz alapesetben sokaknál négypercnyi tusolással elfolyik. Illetve jobb esetben nyolc perc alatt, hogyha takarékos zuhanyfejet használunk.

Az utóbbi száz év legnagyobb szárazsága sújtja a vidéket

Az új intézkedés 150 napra szól, ennek letelte után újra megvizsgálják a helyzetet. A Dél-afrikai Köztársaság második legnagyobb városában száz éve nem volt ilyen súlyos szárazság. Szakértők szerint a kialakult vízhiányhoz az éghajlatváltozáson túl a város népességének gyors emelkedése is hozzájárult. A városnak hivatalosan megközelítőleg 450 ezer lakosa van, de az agglomerációval együtt ez két és fél millió is lehet a becslések szerint.

Nagy a valószínűsége annak, hogy így Fokváros lesz a világ első olyan nagyvárosa, ami kifogy az ivóvízből. Legalábbis a New York Timesnak nyilatkozó Anthony Turton, a Szabadállam Egyetem környezetmenedzsment központjának igazgatója szerint.

Egy kisgyermek húz egy vizeshordót a kenyai Mwingi régióban 2011. augusztus 2-án a Nemzetközi Vöröskereszt által 2011. augusztus 3-án közreadott képen. Szomália két déli régióját már hivatalosan is éhínséggel sújtott térséggé nyilvánította az ENSZ, és augusztus 2-án arra figyelmeztetett, hogy az Afrika szarván pusztító, egyre súlyosabb szárazság miatt a korábbinál több helyen alakulhat ki éhínség, és a világszervezet által korábban becsült 11 millió embernél is több szorulhat segítségre. (MTI/EPA/Nemzetközi Vöröskereszt/Ken Oloo)

A régóta tartó szárazság miatt újabb vízfogyasztási korlátozást vezetnek be Fokvárosban  (MTI/EPA/Nemzetközi Vöröskereszt/Ken Oloo)

A csatornahálózat miatt is vált katasztrofálissá a helyzet

Az aszály mellett a probléma másik fő forrása, hogy a fokvárosi vízhálózatot nem úgy tervezték, hogy kibírjon ilyen hosszú csapadékmentes időszakot. A helyzet ezért is vált mostanra katasztrofálissá. A meteorológusok és klímakutatók szerint nyilván nem fog örökké tartani a mostani szárazság, a tél közeledtével lehet majd számítani nagyobb mennyiségű csapadékra. De a most körvonalazódó előrejelzések elég aggasztóak. A következő évtizedekben többször kell majd Dél-Afrikában hasonló helyzetre készülni.

A városlakók alig fele tartja be a vízfogyasztási kvótát 

A Fokváros önkormányzata által kiadott friss adatok szerint a víztározók alig harmadukig vannak feltöltve vízzel, és hetente kicsivel több mint egy százalékkal csökken a bennük tárolt vízmennyiség, és gond, hogy a javasolt vízfogyasztási kvótát a városlakók alig több mint a fele tartja be.