Magyar egyetemek tagjai az EU mesterséges intelligencia pályázatát megnyerő konzorciumnak

 

Az Európai Unió mesterséges intelligenciával (Artifical Intelligence, AI) összefüggő kutatási és innovációs pályázatát hét pályázó közül az AI4EU konzorcium nyerte el.

Ennek tagja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem is, a támogatás keretösszege mintegy 20 millió euró.

A januárjában induló projekt célja létrehozni egy olyan európai platformot, amely elősegíti az innovációt és a technológia-transzfert a kutatók és a gyakorlati felhasználás között olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint például a közlekedés, a feldolgozóipar vagy az egészségügy.

Cél továbbá a startup vállalkozások, a kis és középvállalatok növekedésének katalizálása is minden elképzelhető AI felhasználási szektorban.

Az MTI kérdésére a BME közölte, hogy a két magyar egyetem szerepe a projektben a kutatási területen erős, továbbá a BME feladatköre a fejlesztés kommunikálását is megszervezni Magyarországon.

A nyertes 80 tagú konzorciumot a francia Thales Services SAS vezeti. Az ismert ipari partnerek között található a Philips, az Orange, az Allianz, az SAP, a Siemens, a Telenor és az ABB. A kutatóközpontok közül a francia CNRS, a német Fraunhofer és DFKI, az olasz CNR és az összeurópai EIT Digital is a tagok közé tartozik.