Magyarország megvétózza az EU-költségvetést, ha az előterjesztés nem változik

 

Magyarország megvétózná az Európai Unió következő költségvetését, ha azt a jelenlegi formájában fogadják el – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn a Reuters hírügynökségnek.

Gulyás Gergely ezt azzal indokolta, hogy a kormány számára elfogadhatatlan, ha a forrásokat politikai szimpátia alapján osztják el. „Mi azt utasítjuk el, hogy ne az életszínvonal és a (költségvetési) teljesítmény számítson” – idézte a minisztert a Reuters.

Gulyás Gergely hozzátette: Magyarország kész elfogadni, hogy a többi tagállammal együtt arányos többletterhet vállalva nagyobb mértékben járuljon hozzá a büdzséhez a brit kilépés miatt és után. Ezt ma a többség elutasítja. Ha viszont a Brexit folytán a költségvetés főösszege csökken, akkor Magyarország csak ezzel arányos forráscsökkenést tud elfogadni.

Ha az EU gazdasági környezete hosszú távon kedvezőtlenné válik, Magyarországnak erősebb ösztönzőkre lesz szüksége a gazdaság fellendítésére – mondta a politikus. Hozzátette: Magyarország tartani akarja magát a GDP-arányos egyszázalékos hiánycélhoz 2020-ban.

A költségvetés mintegy 500 milliárd forint tartalékkal rendelkezik, ezt fel lehet használni a gazdaság további élénkítésére – mondta Gulyás Gergely.

A forint árfolyamának gyengüléséről a miniszter közölte, hogy az élénkítheti az exportot. Hozzáfűzte: a kormánynak nincs árfolyamcélja, de a jelenlegi szint nem veszélyezteti a magyar gazdaságpolitika sikerét. Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány nem hozott döntést a Brexit újabb halasztásának megvétózásáról.

Semmiféle döntés nem született ebben a kérdésben. A magyar miniszterelnök, csakúgy mint a többi kormányfő, szabad döntési joggal rendelkezik egy esetleges újabb Brexit-halasztás esetén, de kizárt, hogy Magyarország egyedül lépjen ebben az ügyben – mondta a miniszter.