Kitart Hidvéghi Balázs mellett a néppárti frakció

 

Soros György alapítványai által finanszírozott “független” civil szervezetek “felszólították” az Európai Néppárt frakcióját, hogy vonja vissza Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő jelölését az Európai Parlament (EP) Alapjogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) alelnöki posztjára, ám a frakció kitart az eredeti jelöltek mellett – közölte a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja hétfőn.

A képviselőcsoport az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta, a bevándorláspárti erők láthatóan semmitől sem riadnak vissza, hogy felülírják a magyar választók egyértelmű akaratnyilvánítását.

Hidvéghi Balázs (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az Európai Néppárt frakciója hétfői ülésén úgy határozott, hogy nem enged a nyomásgyakorlásnak, a még meg nem választott szakbizottsági tisztségviselő-jelöltek tekintetében változatlanul kitart az eredeti néppárti jelöltek mellett – közölték.

Tájékoztatásuk szerint a néppárti frakcióhoz címzett nyílt levélben Soros György több mint 200 európai lobbiszervezete aggodalmát fejezte ki a fideszes képviselő jelölése kapcsán.

“Felszólították” továbbá a frakciót, hogy olyan jelöltet keressen a LIBE alelnöki posztjára, aki “nyílt és átlátható párbeszédet folytat a civil társadalom szervezeteivel”. Az aláírók között szereplő Magyarországi Európa Társaságot és Civil Kollégium Alapítványt, valamint a többi külföldi “független” szervezetet mind Soros György alapítványai támogatják – emelték ki.

A képviselőcsoport felháborítónak nevezte, hogy az aláíró civil szervezetek semmibe veszik az Európai Parlament 40 éve érvényesülő írott szabályait és szokásjogát. “Ezzel azok sértik meg durván az EP szabályait, akik minden fórumon a jogállami normák betartásáról papolnak” – fogalmaztak.

Az Európai Parlament szakbizottságai múlt szerdai alakuló ülésükön négy magyar képviselőt, Deutsch Tamás és Gál Kinga fideszes EP-képviselőket, Ujhelyi István szocialista képviselőt, valamint Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselőt választották meg EP-bizottsági alelnöki posztokra.

A képviselők több szakbizottság esetében is későbbre halasztották az alelnökökről szóló szavazást, így egyebek mellett Trócsányi László (alkotmányos ügyekkel foglalkozó bizottság, AFCO), Bocskor Andrea (kulturális és oktatásügyi bizottság, CULT) és Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselők alelnöki jelöléséről is.