Így reagáltak a külföldi politikusok a Fidesz döntésére

 

Nem zárták ki a Fideszt az Európai Néppártból – így döntött több órás vita után a Néppárt Brüsszelben. Orbán Viktor azt mondta: az egység érdekében kompromisszumos megoldást javasoltak: feláll egy „bölcs emberekből álló bizottság”, és az ő jelentésük alapján később dől el, hogy mi lesz a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolata a jövőben. A Fidesz maga döntött úgy, hogy a vizsgálat idejére felfüggeszti a saját tagságát.

Egy úgynevezett bölcsek tanácsa tanulmányozza majd az elkövetkező időszak magyarországi fejleményeit és ennek kapcsán értékelést készít a Fidesz politikájáról – közölte Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője a pártcsalád szerdai brüsszeli tanácskozását követő sajtóértekezletén, ismertetve, hogy a tanácskozáson dönmtés született a Fidesz EPP-beli tagságának felfüggesztéséről.

Weber utalt arra, hogy a háromfős testületet Herman Van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke vezeti, további tagjai pedig Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke. A frakcióvezető – aki azz EPP csúcsjelöltje a májusi európai parlamenti választásokon – kijelentette, hogy nem került le a napirendről a Fidesz kizárása a pártcsaládból.

MTI/EPA

Manfred Weber, az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetője (Fotó: MTI/EPA)

Azt hangoztatta, hogy a tagság felfüggesztése – mint fogalmazott – szükséges lépés volt, a kizárás azonban „nem került le a napirendről”. A német konzervatív politikus a magyar kormánypárt tagságának felfüggesztésével kapcsolatban kijelentette: hosszú időre van szükség ahhoz, hogy ismét helyreállhasson a bizalom az EPP és a Fidesz között.

Az EPP-tagság felfüggesztésének gyakorlati következményei között említette Weber, hogy Orbán Viktor nem vehet részt az EPP csütörtöki, az Európai Unió csúcstalálkozóját szokásosan megelőző tanácskozásán. Továbbá közölte azt is, hogy a Fidesz nem jelölhet politikust az EPP különböző tisztségeire, és nem szólhat bele az EPP jövőbeni politikai irányvonalának alakításába.

Joseph Daul, az EPP elnöke az ülést követően tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a néppárt, az Európai Uniót alapító atyák pártjaként az értékek közvetítője, és annak is kell maradnia. Minden tagpártnak tiszteletben kell tartania azokat az elveket, amelyek a pártcsoportot egyesítik.

Kiemelte, a közös javaslat alapján meghozott kompromisszumos döntés nem volt könnyű. A pártcsalád ugyanis nem tud kompromisszumot kötni a demokrácia, a jogállamiság, a sajtószabadság, az oktatás és kutatás szabadsága, vagy a kisebbségek jogai tekintetében. Az EU-ellenes retorika elfogadhatatlan. Meg kell szüntetni az EPP és a Fidesz közötti nézetkülönbségeket – tette hozzá.

Az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának (SD) nyilatkozata szerint túlságosan túl késő van az EPP „orbánizálódásának” és a magyar demokrácia vesztének megakadályozásához. Véleményük szerint az EPP hitelessége a jobboldali populizmus elleni küzdelemben jelentős csorbát szenvedett.

Ujhelyi István (MSZP) európai parlamenti képviselő a szociáldemokrata EP-frakció honlapján közzétett nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztése nem oldja meg a mélyen gyökerező problémát, mivel a magyar kormánypárt „a félelem, a gyűlölet és az megosztás” politikáját követi. Mindaddig, amíg a Fidesz az EPP tagja marad, mind az EU, mind pedig a jelenlegi legnagyobb európai pártcsalád „Orbán és követőinek piszkos politikai játékainak túszává válnak” – húzta alá a szocialista politikus.

Az EP zöldpárti frakciója nevében Judith Sargentini holland EP-képviselő azt hangsúlyozta, hogy az Európai Tanácsnak sürgősen nyomon kell követnie az Európai Parlament által tavaly ősszel elfogadott, a jogállamiságról szóló jelentést. Ez nem csak a pártpolitikáról szól, hanem a jogállamiság és az alapvető jogok hatékony védelmét is jelenti egy uniós tagállamban, ugyanis a helyzet napról napra tovább romlik Magyarországon – közölte a zöldpárti képviselő.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője Twitter-üzenetében úgy nyilatkozott, hogy az elért közös eredmény „politikai trükk”, aminek következtében „az EPP elvesztette az erkölcsi tekintélyét Európa vezetésére”. A Fidesz kiutasításának megakadályozására vonatkozó feltételeknek semmi közük a mai magyar valósághoz – tette hozzá.

A CDU elnöke üdvözli a Fidesz tagságának felfüggesztését

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer üdvözli, hogy az Európai Néppárt (EPP) vezetősége 190:3 arányú szavazással eldöntötte, hogy felfüggesztik a Fidesz tagságát egy értékelő testület jelentésének leadásáig – közölte szerdán a CDU. A közlemény szerint az EPP úgynevezett politikai közgyűlésének brüsszeli tanácskozásán hozott döntés „konkrétan azt jelenti, hogy a Fidesz ez idő alatt nem rendelkezik azzal a joggal, hogy részt vegyen üléseken, szavazzon, személyi javaslatokat tegyen és indítványokat terjesszen elő”.

A közleményben idézték a pártelnököt, aki kiemelte: a tagság „befagyasztása esélyt ad a Fidesznek arra, hogy teljes mértékben eloszlassa a kételyeket azzal kapcsolatban, hogy osztja-e az EPP közös értékeit, és hogy ezen az alapon lehetséges-e a jövőben a bizalmon nyugvó együttműködés”, ugyanakkor „biztosítja, hogy a Fidesz mindennek tisztázásáig nem gyakorolhat befolyást az EPP politikai irányvonalára”.

Annegret Kramp-Karrenbauer hozzátette: az EPP egy „nagyon nyílt és demokratikus vitában kidolgozott egy közösen vállalható kompromisszumot, és most egységesen a május 26-i európai parlamenti (EP-) választásra összpontosít, hogy a következő törvényhozási ciklusban is Európa legnagyobb politikai ereje legyen”.

A CDU elnöke a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unióra (CSU) és az EPP EP-választási csúcsjelöltjére, a CSU-s Manfred Weberre utalva aláhúzta: „mindezen kívül annak is nagyon örülök, hogy együtt sikerült az eljárás alatt végig nagyon szoros egyeztetést folytatni a CDU és a CSU között, valamint közös csúcsjelöltünkkel, Manfred Weberrel”.

(Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon)

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke (Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon)

A testvérpártok „együtt fognak hozzá a választási kampányhoz is”, ez a munka a választási program hétfői bemutatásával kezdődik – tette hozzá Annegret Kramp-Karrenbauer, utalva arra, hogy március 25-én a CDU és a CSU elnöksége egy közös berlini ülésen elfogadja a EP-választásra közösen készített programot, ami szakítás a legutóbbi, 2014-es EP-választáson alkalmazott megoldással, amikor külön-külön dolgoztak és egymástól eltérő programmal indultak neki a kampánynak.

Az osztrák kormánypártok – az osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) – eltérően ítélték meg az EPP határozatát. Othmar Karas, az ÖVP csúcsjelöltje utolsó esélyként értékelte a Fidesz számára, hogy a felfüggesztés ideje alatt egy vizsgálóbizottság fog értékelést készíteni.

„Ez az utolsó, de tényleg az utolsó esély” – szögezte le Karas szerda délután az ORF rádió műsorában, más pártok jelöltjeivel közös kerekasztal beszélgetésen. Karas egyben új döntőbírósági és szankciós mechanizmusokat követelt a hasonló esetek kezelésére.

Harald Vilimsky, az FPÖ főtitkára ugyanakkor ismét felajánlotta Orbán Viktor miniszterelnöknek az együttműködést. „Megaláztatásnak tartom, hogy a magyar kormányfőt egy kiebbrudalják  pártcsaládjából, ugyanakkor nagyon örülnék, ha pártjával vállvetve együtt dolgozhatnák egy reformfolyamaton” – tette hozzá Vilimsky.

Az osztrák kormány parlamenti ellenzéke, a szociáldemokraták, a zöldek és a Most túl enyhének nevezték az EPP eljárását a Fidesszel szemben.

Berlusconi: Ez a lehető legjobb megoldás a Néppárt és a Fidesz számára is

Az Európai Néppárt (EPP) és a Fidesz számára a legjobb megoldásnak nevezte a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke szerda este kiadott közleménye Orbán Viktor bejelentését, miszerint a magyar kormánypárt egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az EPP-ben.

A volt olasz miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az EPP és a Fidesz közti „megállapodás” egyrészt nem gyengíti az EU legjelentősebb politikai családját az európai választások előtt néhány héttel. Másrészt – tette hozzá Silvio Berlusconi – időt ad a Fidesz állásfoglalásának „nyugodt értékelésére”.

Berlusconi hozzátette, a Hajrá Olaszország, valamint ő is személyesen mindent megtett annak érdekében, hogy az EPP az európai parlament első számú frakciója legyen, és ebben az Orbán Viktorral való kiváló kapcsolata is szerepet játszott. „Közösen akarjuk megváltoztatni ezt az Európát hatékonyabbá téve és közelebb hozva a polgárok igényeihez: ehhez azonban erősnek és egységesnek kell lennünk” – írta Silvio Berlusconi.

Janez Jansa: A Fidesz kizárásával az Európai Néppárt veszített volna súlyából

Jó döntés született az Európai Néppárt (EPP) közgyűlésén, a Fidesz kizárásával ugyanis az Európai Néppárt veszített volna súlyából és jelentőségéből, továbbá nem lenne képes jó eredménnyel végezni a közelgő EP-választásokon – jelentette ki Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök, a jobboldali, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt (SDS) vezetője szerdán Brüsszelben.

A szlovén néppárti politikus magyar újságíróknak adott nyilatkozatában kielégítőnek nevezte a néppárt vitáját követően elért kompromisszumos eredményt. Kiemelte, a döntés jó nem csak az EPP egészének, vagy az egyes tagpártoknak, hanem Európának is. Ezt azzal magyarázta, hogy a pártcsalád a legnagyobb és legerősebb politikai csoport az Európai Unióban, amely erősödésre és stabilitásra szorul.

epa04337405 Former Slovenian prime minister and main opposition leader of Slovenian Democratic Union (L) Janez Jansa sits at the Slovenian Parliament in Ljubljana, Slovenia, 01 August 2014. Jansa arrives from the Dob pro Mirni prison where he is currently serving a Two-year jail sentence, to perform his duties as a parliamentarian, as set out in his conviction decisions; Slovenian Constitutional Court convicted Jansa for taking a bribe in the purchase of 135 armoured personnel carriers for the Slovenian army from the Finish company Patria in 2006, but also he can hold his job as a parliamentary member. Jansa will return to his prison enclosures each time he finishes at the parliamentary sessions.  EPA/IGOR KUPLJENIK

Janez Jansa, volt szlovén miniszterelnök (Fotó: EPA/IGOR KUPLJENIK)

Véleménye szerint a Fidesz kizárásával a néppárt kettős mércét alkalmazott volna, ami a pártcsalád végét jelentette volna mindazon értékek elvesztésével, amelyeken a pártcsalád és az Európai Unió is alapszik. „A néppártnak, mint legnagyobb pártcsoportnak egységet kell közvetítenie. Egységének megbillenése rosszat tett volna Manfred Weber az Európai Parlament (EP) néppárti frakciója vezetőjének politikai törekvéseinek” – mondta.

Arra emlékeztetett, hogy Weber uniós bizottsági elnöki pozícióját célzó választási mottójának központi eleme a hídépítés, amelyre Európának most a legnagyobb szüksége van. Az EPP mai ülése ezt erősítette meg, ezt nyilvánította ki – húzta alá.

A politikus elmondta, Szlovénia a pártcsalád többségével együtt kompromisszumos megoldás előmozdításán dolgozott, ugyanis szomszédos országként érti a Fidesz által képviselt politikát, amíg mások korábban akár a jogállamisági eljárás megindítását is helyeselték Magyarország ellen. Az ülésen komoly vita folyt, amelyen a Fidesz Európa-barát, és a problémákat megoldani akaró pártként vett részt. A Fidesz hozzáállásával a legtöbbet tette a vita eredménye, a kompromisszumos megoldás elérése érdekében – tette hozzá Janez Jansa.

Horvát politikus: A HDZ a kompromisszumos megoldást támogatta

Voltak olyan európai néppárti (EPP) tagok, amelyek azt akarták, hogy a Fideszt zárják ki az EPP-ből, de a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) kezdettől fogva arra törekedett, hogy kompromisszumos megoldás szülessen – nyilatkozta Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a HDZ külpolitikai titkára szerdán Brüsszelben a horvát közszolgálati televíziónak (HRT).

Kiemelte: az Európai Néppártban és az Európai Unióban (EU) hagyománya van a kompromisszum keresésének, egy ilyen nagy szervezet csak kompromisszumos megoldásokkal haladhat előre. Mint mondta: számos megbeszélés előzte meg a szerdai ülést, amelyben Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek, a párt elnökének fontos szerepe volt.

A HDZ az az álláspontja, hogy két hónappal az európai parlamenti választások előtt az Európai Néppártnak egységet kell mutatnia. Ezért támogatta azt a kezdeményezést, hogy egy háromtagú bizottság jöjjön létre, amely jelentést tesz le, és az alapján el lehet majd dönteni, hogy mi lesz hosszabb távon a néppárt, illetve a néppárt és a Fidesz kapcsolatának a jövője. Vizsgálni fogja, hogy a Fidesz teljesíti-e azokat a feltételeket, amelyeket Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje állított vele szemben – hangsúlyozta.

Emlékeztetett, hogy őszre Zágrábban tartja a EPP kongresszusát, és reményének adott hangot, hogy azon nem csak az EPP győzelmét ünnepelni majd, az európai parlamenti választásokon elért eredményéért, hanem a néppárt új egységét is.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy figyelmeztetés-e ez azoknak a kereszténydemokrata pártoknak, amelyek populista politikát folytatnak, Bozinovic azt válaszolta: annak ellenére, milyen kihívásokkal kellett szembenéznie az EU-nak és az EPP-nek, egy olyan európai szellem győzedelmeskedett a párbeszédben és megoldások keresésében, amely mindenki számára elfogadható. „Ezt fogjuk a jövőben is tenni, és a párt ezt teszi megalakulása óta” – szögezte le.

Az EPP szerdai politikai közgyűlésén 190-en szavaztak a Fidesz tagságának kompromisszumos felfüggesztése mellett, míg 3-an ellene. Orbán Viktor miniszterelnök, Fidesz-elnök a tanácskozást követő brüsszeli sajtóértekezletén bejelentette: a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban (EPP) az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig.