Timmermans: Nem lehet újratárgyalni az ír-északír tartalékmegoldást

 

Az Európai Bizottság első alelnöke szerint az Európai Unió nem tárgyalhatja újra az Egyesült Királyság kormányával a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodásnak az ír-északír tartalékmegoldásra vonatkozó részét.

Frans Timmermans szerdán Krakkóban kijelentette: „Írország pártján állunk”, a tartalékmegoldást (backstop) nem lehet újratárgyalni a brit kormánnyal. A backstop-mechanizmus brit részről a legsúlyosabban bírált eleme a brit kormány és az EU között létrejött Brexit-megállapodásnak, amelyet a londoni törvényhozás alsóháza a múlt héten nagy arányban elutasított.

A tartalékmegoldás alapján – ha más megoldás nem születik – egységes vámügyi szabályozás lépne életbe az Európai Unió és az Egyesült Királyság között az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére.

Az Európai Unió elutasítja a tartalékmegoldásra vonatkozó megállapodás újratárgyalását, bár a hét elején Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter hétfőn azt mondta, kompromisszumként ötéves időkorlátot kellene bevezetni a brit belpolitikai konfliktus alapját képező ír-északír tartalékmegoldás alkalmazására. Később azonban visszakozott, és kijelentette, nem szándékozott aláásni a bennmaradó tagállamok egységét előző napi javaslatával.

Az Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország közötti 499 kilométeres szárazföldi határ ellenőrzésének kérdése a legnagyobb akadály a Brexit-megállapodás elfogadása előtt. Egyelőre nem körvonalazódik megoldás az ügyben. A brit Európai Uniós tagság a tervek szerint március 29-én szűnik meg.