Migrációs törvénycsomaggal szigorít a belga kormány

 

A belga kormány az embercsempészet és a migránsok elleni fellépés jegyében három intézkedést jelentett be, miután egy autópálya melletti pihenőhelyen civil ruhás rendőrökre támadt félszáz migráns.

Jan Jambon belga belügyminiszter több szigorító intézkedést jelentett be hétfőn – számolt be a belga sajtó. A jövőben több autópálya melletti pihenőket magáncégek felügyelik majd, de korlátozott jogkörrel, így őrizetbe vételre nem lesz lehetőségük.

A vasútállomásokat, vonatokat, buszokat is ellenőrzik, valamint az autópályákat és a zeeburgge-i kikötőt is folyamatosan felügyeli a helyi és a szövetség rendőrség.  „Az intézkedések addig maradnak hatályban, amíg szükséges.” – nyilatkozta a belügyminiszter szóvivője.

A rendőrök munkáját adminisztratív munkatársak segítik, akik a letartóztatott, dokumentumokkal nem rendelkező, illegális menekülteket kezelik.

A szigorítás előzménye, hogy január közepén mintegy negyven migráns támadt civil ruhás rendőrökre egy benzinkút parkolójában. Néhányan botokkal voltak felfegyverkezve, a járőrök pedig gumibotokkal védekeztek.

A rendőrség nem sokkal később eritreai, etióp és szudáni állampolgáron ütött rajta a Brüsszelhez közeli Grand-Bigard település környékén, egy parkolóban az autópálya mentén, miközben az érintettek megpróbáltak feljutni egy kamionra.

Egy belga felmérés szerint a hivatásos gépkocsivezetők több mint fele  nem érzi magát biztonságban a tranzit migránsok miatt.