Izrael meghívta a szaúdi trónörököst

 

Izrael kormánya meghívta Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst, bár Jeruzsálem és Rijád között nincsenek diplomáciai kapcsolatok - közölte Jiszráel Kac, az izraeli hírszerző szolgálatok minisztere.

Izraeli vezetők az utóbbi időben gyakran hangoztatták, hogy az iráni térnyerés okozta aggodalom miatt hirtelen közös érdekek mentén kezdtek el gondolkodni a közel-keleti térség egyes országai, köztük Szaúd-Arábia. Világossá tették azt is, hogy ennek megfelelően átalakulhatnak Izrael diplomáciai kapcsolatai, habár eddig a zsidó államot csak két arab ország, Egyiptom és Jordánia ismerte el.

Erről Jiszráel Kac, aki egyben az atomenergiaügyi és közlekedési miniszter is, a szaúdi tulajdonú nagy-britanniai Elaph hírportálnak nyilatkozott – mondta a miniszter szóvivője. A hírt közlő AFP hírügynökség megjegyezte, hogy a meghívásról szóló rész azonban nem található a hírportálon, amire Kac szóvivője sem tudott magyarázatot adni.

A hírszerző szolgálatok minisztere mindazonáltal az izraeli hadsereg rádiójának megerősítette a meghívást tényét, kérdésre válaszolva azt mondta: “igen, abszolúte”. Hozzátette: ez mindössze kérés a trónörökös felé, a szaúdiakkal egyelőre nem egyeztettek erről, és nyilvánvaló, hogy a látogatásra nem holnap fog sor kerülni.

Egyúttal felszólította Rijádot, “az arab világ leggazdagabb és legbefolyásosabb országát”, hogy kezdeményezze a palesztinok képviseletét, akik szerinte túlságosan is gyengék és megosztottak saját ügyük képviseletéhez.

Kac szerint az Irán visszaszorítását célzó izraeli-szaúdi együttműködésben nagy lehetőségek rejlenek. Iránt a két ország “fő ellenségének” nevezte.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábban – az AFP szerint a Perzsa(Arab)-öböl menti monarchiákra utalva  - jelezte kormányának szándékát arról, hogy közeledjenek “a mérsékelt arab országokhoz”.

Gadi Eizenkot izraeli vezérkari főnök novemberben jelentette ki, hogy a zsidó állam hajlandó lenne együttműködni Szaúd-Arábiával Iránnal szemben.

Kac az Elaph-nak adott interjúban a Hezbollah libanoni síita szélsőséges szervezetre is kitért. Leszögezte: ha a Hezbollah rátámad Izraelre, az, ami a Hezbollah ellen vívott 2006-os háborúban történt “piknikek” fog tűnni. Figyelmeztetett: egy újabb háborúban Izrael egész Libanonra ellenségként fog tekinteni.