Ankara a Palesztin Állam és Kelet-Jeruzsálem palesztin fővárosként való elismerésére szólít

 

Törökország a Palesztin Állam és Kelet-Jeruzsálem palesztin fővárosként történő elismerésére szólította fel a nemzetközi közösséget szerdán az iszlám országok vezetőinek isztambuli tanácskozásán, válaszul arra, hogy Donald Trump amerikai elnök egy héttel korábban bejelentette Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerését.

„Mi, akik Kelet-Jeruzsálemet Palesztina fővárosának tartjuk, arra kell buzdítsuk a világ országait, hogy ismerjék el a Palesztin Államot az 1967-es határok alapján, fővárosaként pedig Kelet-Jeruzsálemet” – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Isztambulban az 57 muzulmán országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) külügyminiszteri találkozóját megnyitó beszédében.

Cavusoglu kiemelte: a muzulmán országok azért gyűltek most össze, hogy “megálljt parancsoljanak” a palesztinok üldöztetésének. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy “ez a harc nem térhet le a jogi útról, nem ülhet fel a provokációknak”.

A múlt szerdai amerikai döntés, amelynek értelmében az Egyesült Államok Izrael fővárosának Jeruzsálemet ismeri el, “mély sebet vágott az emberiség lelkiismerétén”, és “elpusztította a béke lehetőségét és a közös élet talaját” a térségben – hangoztatta a török külügyminiszter. Hozzátette: “az amerikai lépés legitimálni kívánja Izrael Jeruzsálem megszállására irányuló törekvését”. Az OIC számára az amerikai döntés érvénytelen – szögezte le.

Rámutatott: az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként korábbi ENSZ-határozatokat is megsértett. Cavusoglu szavai szerint az egyik oldalon a megszálló Izrael áll, a másik oldalon pedig ott van a megszállt, és napról napra egyre több földtől megfosztott Palesztina, amelyet a nemzetközi közösség is elfogad.

Az OIC rendkívüli ülését a szervezet soros elnöke, Törökország hívta össze. Ankara szerint a washingtoni lépés “lángba borítja” a közel-keleti térséget, ezért a török vezetés azt szorgalmazza, hogy a OIC tagországai közösen lépjenek fel azzal szemben és “erős üzenetet” fogalmazzanak meg.

A szerdai csúcstalálkozón az 57 tagországból 48 képviselteti magát, 16 állam vezetői szinten. A rendkívüli ülésen később Recep Tayyip Erdogan török államfő, majd Binali Yildirim török kormányfő is felszólal.

Cavusoglu kedden az NTV török hírtelevíziónak adott interjújában arról beszélt, hogy néhány arab ország “nagyon enyhén” reagált az amerikai lépésre. Mint mondta: a döntésre nagyon világos válaszok is érkeztek az arab világból, de úgy tűnik, hogy némely ország “túlságosan óvakodik” és fél az Egyesült Államoktól. Cavusoglu ugyanakkor nem nevezte meg a bírált országokat. “Ha most nem állunk ki Jeruzsálemért, a muzulmánok harmadik legszentebb városáért, akkor mikor fogunk?” – tette fel a kérdést a török tárcavezető.