Felszámolják Olaszország második legnagyobb menedékkérő-táborát

 

Az olasz katonák bevetésével kezdték meg kedden a Róma közeli Castelnuovo di Porto menedékkérő-táborának felszámolását, ahonnan több mint ötszáz személyt helyeznek át máshova az új olasz migrációs törvénnyel összhangban.

Elsőként 30 embert szállítottak el busszal a dél-olaszországi Campania más táboraiba. A tábor lakóit meglepte az áthelyezés, amelyet 48 órával korábban közöltek velük. A menedékkérők szétosztását katonák végzik. A tábort január 31-ig teljesen kiürítik.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter (Fotó: EPA/Riccardo Antimiani)

Az olasz fővárostól mintegy negyven kilométerre található Castelnuovo di Porto menedékkérőket befogadó táborát (Cara) 2008-ban nyitották meg. A második legnagyobb volt Olaszországban a szicíliai Mineóban működő hasonló tábor után. Castelnuovo di Portóba Ferenc pápa is ellátogatott: az egyházfő 2016 nagycsütörtökén a tábor lakóin végezte a lábmosás szertartását. Akkor több mint 800 lakója volt a tábornak.

Azóta 535-re csökkent a számuk, a felük menedékkérelme elbírálására vár, a másik felük már korábban ideiglenes, legfeljebb két évre szóló menedékjogban részesült, de a táborban élt. Kivétel nélkül közép-afrikaikról van szó. Olaszország más táboraiba szállítják át őket. Egyedül húsz személy hagyhatja el szabadon a tábort, akik nemzetközi humanitárius védelmet élveznek. Nekik önerőből kell új szállást találniuk.

Castelnuovo di Porto az első menedékkérő-tábor Olaszországban, amelyet a november végén hatályba lépett migrációs-biztonsági csomag bevezetése óta bezárnak. Matteo Salvini olasz belügyminiszter közösségi oldalán közölte, hogy a tábor felszámolása csak a bérleti díj megszüntetésével havonta egymillió euró megtakarítást jelent az olasz államnak. „Senkit nem teszünk utcára (..) de felszámoljuk a migráció üzletét, vége a gyöngyéletnek” – írta Matteo Salvini.

A balközép Demokrata Párt (PD) ellenzéki párt politikusai kijelentései szerint Salvini „lágerbe” zárja a menedékkérőket.

A Salvini-rendelet értelmében Olaszország eltörölte azt a korábbi gyakorlatot, hogy a tengeren keresztül partot érő bevándorlók majdnem automatikusan, humanitárius menedékjoghoz jutottak, és ezzel együtt tartózkodási engedélyhez. Ez többször is meghosszabbítható volt. Az ebben részesülők, nappal nyitott táborokban kaptak szállást, mint például Castelnuovo di Portóban.