Hatezer eurót ér egy migráns Brüsszelben

 

A Financial Times értesülései szerint az Európai Bizottság hatezer eurót fizetne a Földközi-tengeren hánykolódó hajókon lévő minden egyes migráns befogadásáért az őket átvevő tagországoknak, hogy ezáltal enyhítse a nyomást a lap által bevándorlásellenesnek nevezett új olasz kormányon – a brit üzleti napilap úgy tudja, a brüsszeli testület kedden teszi közzé javaslatait a migránsok Európába való beáramlásának megállításáról.

Ezek közé tartozna a lap egy meg nem nevezett tisztségviselőtől származó értesülése szerint az is, hogy az Európai Bizottság anyagi segítséget kínál az Európai Unió azon tagországainak, amelyek hajlandóak ellenőrzött – saját döntésük alapján nyitott vagy zárt – központokat létrehozni a területükön. Az anyagi ösztönzőket annak nyomán vezethetik be, hogy a Liga és az Öt Csillag Mozgalom által alkotott új olasz kormány megtiltotta a migránsokat mentő hajók kikötését Olaszországban.

brüsszel európai parlament európai bizottság

Brüsszelben EU-s zászlók lobognak (Fotó: MTI/EPA)

A lap szerint a brüsszeli kezdeményezésnek Spanyolország lehet a legnagyobb haszonélvezője, a dél-európai ország ugyanis csak az elmúlt egy hétben több mint 1200 kimentett migránst fogadott be a Földközi-tengeren hánykolódó hajókról. Az Európai Bizottság reméli: a terhek megosztását célzó javaslatcsomag révén ráveheti az olasz kormányt, tegyen többet annak megakadályozására, hogy az elutasított menedékkérők továbbmenjenek Olaszországból az EU más országaiba – írta a Financial Times.

Megkülönböztetnék a menekültet az illegális migránstól

Az MTI brüsszeli tudósítása szerint az Európai Bizottságnak a migrációs válság kezelését célzó, kedden közzétett javaslataiból az derül ki, hogy a migránsok földközi-tengeri mentésére és európai partra szállítására, valamint az ellenőrzött központokra vonatkozó bizottsági javaslatok elsődleges célja a nemzetközi védelemre szoruló menekültek megkülönböztetése lenne az EU-ban tartó  illegális migránsoktól, s felgyorsítsák ez utóbbiak visszaküldését.

Tájékoztatásuk szerint az EU és ügynökségeinek támogatását élvező központok irányítása a fogadó tagállam hatáskörébe tartozna, és elhelyezkedésüktől függően azok ideiglenesek vagy alkalmi jellegűek is lehetnek. Mint közölték, az ellenőrzött központok létrehozása mellett az Európai Bizottság megvizsgálja a partra szállítási intézkedésekre vonatkozó elképzelést is, amelynek célja a Földközi-tenger mindkét partja közelében kimentettek gyors és biztonságos elhelyezése a nemzetközi joggal összhangban, tekintettel többek között a visszaküldés tilalmának elvére.

Lenne pénz rá

Ez a javaslat a Földközi-tenger partján fekvő valamennyi államot arra ösztönözné, hogy kutatási és mentési körzeteket és a mentést koordináló központokat hozzanak létre a tengeren bekövetkező halálesetek számának csökkentése, valamint a rendezett partraszállás biztosítása érdekében. Mindehhez az EU kész pénzügyi és operatív segítséget nyújtani a partra szállítással kapcsolatos, valamint az azt követő tevékenységekre. Emellett a határigazgatást felszereléssel, képzéssel és egyéb formában nyújtott támogatással segítené – tették hozzá.

Brüsszel szándékai szerint a javaslatot az unós tagországok, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatala (UNHCR) a hónap végéig megvitatja.