Négyszáz éves hegedűt zúztak össze az Alitaliánál

 

Alaposan magára haragította a zenésztársadalmat az olasz Alitalia légitársaság, miután az egyik utas poggyászként feladott 17. századi térdhegedűje a leszállás után úgy nézett ki, mintha átment volna rajta egy úthenger.

A viola da gamba (térdhegedű) tulajdonosa épp Rio de Janeiróból utazott Rómába, majd onnan Tel Avivba, de az út elején közölték vele, hogy a gambája nem fér be az ülés fölötti csomagtartóba. Myrna Herzog a Facebookon osztotta meg a hangszeréről készült fotókat, amit Tel Aviv repülőtérén készített. A képek fölé ezt írta: „Az Alitalia utálja a zenészeket.”

Forrás: Twitter, Facebook

Forrás: Twitter, Facebook

 

A légitársaság a Twitteren válaszolt a megkárosított utas panaszára, és leírta, hogy  felajánlotta a nőnek, hogy vásároljon a hegedűjének egy helyet a gépen, de ő ezt visszautasította. A társaság hozzátette, hogy a törékeny tárgyakat érdemes felvinni az utastérre, de arról nem ír, hogy ez pontosan mennyi pénzébe is kerülne az utasoknak.

A helyzeten tovább ronthat, hogy az Alitalia egy olyan dokumentumot is adott a nőnek, amin ígéretet tett arra, hogy a futószalagos, dobálós módszer helyett kézben szállítják törékeny poggyászként a repülőre a hegedűjét, majd szintúgy kézben fogják neki visszahozni, nem a zsúfolt poggyászkocsin a megérkezésekor.

Forrás: Facebook, Twitter

Forrás: Facebook, Twitter

 

A vonós hangszer valójában a brácsára külsőleg hasonlító viola da gamba, amin hat húr van, mindegyik között öt hang távolsággal. Ugyan csak távoli rokona a hegedűcsaládnak, néhány írás szerint a gambák a mai modern hegedűcsalád tagjainak az előfutárai.