Magyarország példát mutat Nyugat-Európának a keresztény értékek megőrzéséről

 

Magyarországot tartja követendő példának egy vezető brit katolikus hetilap, ami a szekuláris Nyugat-Európa hitevesztett országainak figyelmébe ajánlja a magyar kormány üldözött keresztény közösségeket segítő munkásságát, és üdvözli a hagyományos keresztény értékek megőrzését és újra felfedezését az országban.

A Catholic Herald katolikus hetilap aktuális számában egész oldalas cikkben számol be arról, hogy a nyugat-európai szekuláris trendtől ellentétben Magyarországon újra felfedezik a hagyományos keresztény értékeket.

Rövid történelmi áttekintést adva arról, hogy a magyarok a kommunizmus elnyomása alatt is megtartották hitüket kiemeli, hogy bár alacsony a templomba járók száma, az ország ismételten felfedezi vallásos, zsidó-keresztény gyökereit. Utal a 2011-es alaptörvény bevezetőjére, a keresztény szimbólumok növekvő jelenlétére, Mindszenty bíboros kultuszára és az egyházi iskolák számának növekedésére.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Arra az ellentétre is felhívja a figyelmet, hogy miközben gyakran kritizálják a magyar kormányt, hogy elutasítja a tömeges muszlim bevándorlást, elfelejtkeznek arról, hogy mennyit tesz a Közel-Keleten üldözött keresztény közösségek megsegítése terén, amire egy külön részleget alapítottak az államigazgatásban.

A nemzetközi közösség számára példaként állítja Magyarországot, ahol a házasságkötések száma emelkedik, csökken a válások száma és a gyermekvállalási hajlandóság is növekszik. Ezt aktívan segíti a jelenlegi magyar kormány, élén az 5 gyermekes Orbán Viktor miniszterelnökkel, adókedvezmények bevezetésével, a szegény családok anyagi támogatásával, a bölcsődei férőhelyek számának növelésével. Egyetlen területen nem látható hasonló tendencia, a magyar kormány a társadalom visszatetszésétől tartva nem tiltotta még be az abortuszt, bár aktív lépésekkel itt is pro-life döntés felé terelik a közvéleményt – olvasható.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Catholic Herald a UK-ben megjelenő katolikus hetilapok közül az egyik legrégebbi, 1888-ban alapított legnépszerűbb lap, a cikk szerzője szerző, Filip Mazurczak lengyel származású újságíró, aki aktívan részt vesz az évi két alkalommal kiadott European Conservative magazin szerkesztésében.