Ismét vakcinázzák veszettség ellen a rókákat

 

Idén ősszel sem marad el a rókák veszettség elleni oltása, ezért az előző évek gyakorlata szerint ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A repülőgépes vakcinázás október 5-én kezdődik Magyarország déli és keleti megyéiben.

A vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőkről dobják ki a szakemberek a kijelölt övezetekbe, de a lakott és sűrűn beépített területeket nem érinti majd az eljárás. A program megyei bontású listája és térképes felosztása elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) weboldalán. 

Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, valamint az egyes területekre vonatkozó pontos időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzatok adnak tájékoztatást. A pontos információkról az önkormányzati hirdetőtáblákról informálódhat a lakosság, a külterületeken pedig plakátok figyelmeztetik a kirándulókat – derül ki a Nébih közleményéből.

Az oltási programra a betegség megelőzése érdekében van szükség, a veszettség ugyanis a vadon élő és a házi emlősállatokra egyaránt veszélyt jelent. Háziállataink közül a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskák esetében pedig ajánlott – tette hozzá a Nébih.

A veszettség fő terjesztői a vörösrókák lehetnek, melyek hazai állománya mintegy hetvenötezer egyedre becsülhető. Az immunizálási program eredményességét a Nébih ellenőrzi a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával. Az előző évek eredményei azt mutatják, hogy a rókák mintegy háromnegyede megette a vakcina tartalmú csalétket. A veszettség hazánkban, éppen a oltási programnak köszönhetően, nagyon ritkán fordul elő. Emberi megbetegedésre pedig már huszonöt éve nem került sor.

A Nébih tematikus oldalt is létrehozott, melyen egyebek közt a veszettség tüneteiről, terjedésének módjáról, és megelőzéséről szóló információkat találnak az érdeklődök.

A címlapfotó illusztráció.