Elhunyt Fésűs Éva

 

Életének 93. évében elhunyt Fésűs Éva Kossuth-díjas meseíró, költő – tájékoztatta a kaposvári polgármesteri hivatal az MTI-t csütörtökön.

Fésűs Éva 1926. május 14-én született Cegléden, meghatározó gyermekéveit Kiskunhalason töltötte. Kereskedelmi középiskolában érettségizett, 1950-ben férjhez ment, Kaposváron telepedett le,  nyugdíjba vonulásáig gyors- és gépírónőként dolgozott.

A mesék és az irodalom világa már kisgyermekként elbűvölte, tízéves korától rendszeresen írt verseket.

Fésűs Éva író, költő, aki átvette a Kossuth-díjat az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Parlamentben 2017. március 15-én (Fotó: MTI/ Kovács Attila)

Fésűs Éva író, költő 2017. március 15-én vette át a Kossuth-díjat a Parlamentben (Fotó: MTI/ Kovács Attila)

Meseírói pályafutása rádiójátékokkal kezdődött az ötvenes években, húsz éven keresztül volt a Magyar Rádió Gyermekosztályának külső munkatársa, 353 műsora és 28 hangjátéka került adásba. Mesejátékai, verses meséi közül a Nyúl a cilinderben, a Tapsikáné fülönfüggője, az Aranypofácska a legismertebbek.

1969-től dolgozott a Magyar Televíziónak is, ő írta többek között a nagy sikert aratott A palacsintás király és a Csaló az üveghegyen című mesefilmek forgatókönyvét.

A rádiós és televíziós munkák mellett 24 mesekönyve jelent meg, a legutóbb 2016-ban, A furfangos nyuszi. Ugyanebben az évben publikálta felnőtteknek szóló verseskötetét Csepp víz címmel.

Alkotásai a műmesék és a népmesei hagyományok legnemesebb ötvözetei. Hősei ügyesek, furfangosak, történetei meghatók és tanulságosak.

Több évtizedes munkássága során számos kitüntetést vehetett át. Nívódíjjal jutalmazta a Magyar Rádió és a Magyar Televízió, 1989-ben megkapta Somogy Megye Művészeti díját, 2001-ben a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa Magyarországi Egyesületének életműdíjával tüntették ki, 2004-ben Kaposvár díszpolgára lett. 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2014-ben a Stephanus-díjat.

Fésűs Éva a Kossuth-díjat 2017-ben a magyar gyermek- és ifjúsági irodalmat gazdagító kiemelkedő életműve, tiszta és szép nyelvi eszközökkel megalkotott, örök érvényű emberi értékeket közvetítő meséi, televíziós és rádiós gyermekműsorai elismeréseként kapta meg.

A gyermekekért érdemes tenni mindent, a mesék pedig különösen sokat adnak a jövő generációinak – nyilatkozta akkor az MTI-nek. 

Hozzátette: úgy érzi, a sors nem áldotta meg nagy tehetséggel, azt a kis talentumot, amivel viszont igen, „nem ásta el”, Isten pedig elég erőt adott a munkájához. Ennek is köszönhető, hogy felfigyeltek rá, észrevették, fontos, amit csinált.

Kaposvár önkormányzata saját halottjának tekinti az írót.