Nagy segítség az ingyenes tankönyv a családoknak

 

Kilenc évfolyam ingyen kapja a tankönyvet, de még így is több tízezer forintba kerül az iskolakezdés, ezért a kormány idén is előrehozta a szeptemberben esedékes családi támogatásokat.

Az ingyenes tankönyvellátás több tízezer forintos segítséget jelent a családoknak – hangsúlyozta. 2013 előtt csak a nagycsaládosok és a szociálisan rászorulók jutottak ehhez a támogatáshoz. A tankönyvek kiszállítása és eljuttatása az iskolákhoz is sokkal gördülékenyebb lett – tette hozzá.

A kormány megemelte és kiterjesztette az ingyenes gyermekétkeztetési ellátásban részesülők körét – hangzott el az adásban.

Beneda Attila elmondta: 2010 előtt egymillióból 300 ezer, jelenleg pedig 600 ezer gyerek részesül kedvezményes vagy ingyenes étkezésben. A bölcsődés gyerekek kétharmada, az óvodások háromnegyede ingyen étkezik, míg a szociálisan rászorulók nemcsak a szünidőben, hanem a hétvégenként is megkapják a napi háromszori étkezést, amelyet az önkormányzatok szerveznek meg.

Évről évre igyekszik a kormány a családok terheit csökkentő kedvezményeket emelni és bővíteni – fogalmazott az államtitkár, aki kiemelte, hogy a kormány egyik legfontosabb feladata a demográfiai helyzet javítása, hogy a kívánt és tervezett gyerekek megszülessenek, és ehhez a kormány minden segítséget igyekszik megadni.

Csak a bölcsődei és az óvodai férőhelyek számának bővítésére és korszerűsítésére 120 milliárd forintot költött a kormány, és a nemrég elfogadott kormánydöntés értelmében újabb 20 milliárd forintot jelöltek ki a célra – emelte ki az Emmi államtitkára.

További szempont, hogy a nők megtalálják az egyensúlyt a munkahely és a család között, és legyen lehetőségük visszatérni a munka világába a gyes és gyed után.

Az informatikai fejlesztésekről elmondta, a mai világban elengedhetetlen, hogy a gyermekek minél hamarabb megismerjék a digitális világ vívmányait, és ehhez a digitális eszközök beszerzésére különböző támogatási rendszerek állnak rendelkezésre.