Cél a teljes foglalkoztatottság elérése

 

A jövő évi gazdasági növekedés indokolttá teszi, hogy a teljes foglalkoztatásra törekedjünk – mondta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára az M1 Ma Este adásában.

A 2010-es évekhez képest ma jóval többen, 4,4 millióan dolgoznak, de még mindig vannak tartalékok. Van még a közfoglalkoztatottak között egy réteg, akit be lehet vonni az elsődleges munkaerőpiacra, őket fel kell készíteni erre. A kisgyermekes anyukák számára meg kell találni a rugalmas foglalkoztatási módokat, távmunkát rugalmas munkaidő, távmunka kezd elterjedni – monda Bodó Sándor államtitkár.

A kormány munkaerőpiaci tartalékként tekint az iskolákból kikerülő fiatalokra és a külföldről hazatérőkre. Utóbbiak kapcsán Bodó Sándor hangsúlyozta, hogy ma már többen térnek vissza, mint amennyien elhagyják az országot.

Kitért arra is, hogy a 2019. január 1-jétől igénybe vehető adókedvezmények célzottabbá válnak, így a munkaerőpiacra lépők, a három vagy több gyermeket nevelő munkaerőpiacra lépő nők, a szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak, a megváltozott munkaképességűek és a közfoglalkoztatottak után lehet majd érvényesíteni.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e még tartalék a béremelésekre, elmondta, hogy a 2016-ban kötött hatéves béremelési és adócsökkentési megállapodás értelmében 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó kulcsa 2019-ben. Ezzel a munkaadóknál közel 130 milliárd forint marad, amelynek egy részét a béremelésekre fordíthatják.

Kifejtette: jövőre folytatódnak a béremelések a közszférában, aminek hátterét a költségvetés biztosítja. A kormánytisztviselők és az önkormányzati dolgozók béremelésre pedig több tízmilliárd forint van elkülönítve a költségvetésben.

Az előző évihez képest jóval magasabb összegek szerepelnek a  költségvetésben az életpályamodellekre, a rendvédelmi és az egészségügyi dolgozóknál is folytatódnak a béremelések. Kiemelte, hogy a 2019-es költségvetésben oktatásra 12 milliárddal, kultúrára, szabadidősportra  62 milliárddal, míg egészségügyre 101 milliárddal több jut.

Bodó Sándor közölte: A családi adókedvezmény mértéke a kétgyermekesek esetében 40 ezer forintra nő, ami 20 milliárd forintot hagy mintegy 380 ezer családnál.

A nyugdíjasok foglalkoztatásában pedig jelentős könnyítést jelent majd, 2019 januárjától az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után nem kell szociális hozzájárulási adót és járulékokat fizetni, csak 15 százalékos SZJA-t.